«Βαρέα και ανθυγιεινά» στους υπαλλήλους της Panasonic στην Κίνα λόγω ρύπανσης

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 15:32
UPD:15:32
REUTERS/Toru Hanai

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα αναπνεύσιμα σωματίδια PM2.5, που συνδέονται με χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και τα οποία έχουν πολλές φορές ξεπεράσει τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

A- A A+

Η Panasonic επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να δώσει bonus στους υπαλλήλους της σε κινεζικές πόλεις εν είδει αποζημίωσης για την έκθεσή τους στα επικίνδυνα επίπεδα αιθαλομίχλης. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια πολυεθνική προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, η οποία ασκεί περαιτέρω πίεση στο Πεκίνο να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της εταιρείας: «όσο για την πριμοδότηση για τους υπαλλήλους στο εξωτερικό, προκειμένου να αποζημιωθούν για το διαφορετικό περιβάλλον διαβίωσης, θα υπάρξει ειδική αξιολόγηση για όσους σταλούν σε κινεζικές πόλεις». Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα αναπνεύσιμα σωματίδια PM2.5, που συνδέονται με χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και τα οποία έχουν πολλές φορές ξεπεράσει τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο - συγκεντρώσεις 16 φορές υψηλότερες από το όριο ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκπρόσωπος του ομίλου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να αποκαλύψει πόσα άτομα αφορά. Ωστόσο, η κίνηση θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από στελέχη κι άλλων μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Παρότι οι πολυεθνικές ανέκαθεν πριμοδοτούσαν λόγω κινδύνων και αποζημίωναν τους εργαζομένους για το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, είναι η πρώτη φορά που μια πολυεθνική αποφασίζει να καταβάλει μπόνους για τη ρύπανση», δήλωσε στους International Business Times ο καθ. Κάμελ Μελάχι από το Warwick Business School. «Δεδομένης της θέσης της Panasonic στην Κίνα, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες πολυεθνικές να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.»

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση είναι η ρητή αναφορά στο πρόβλημα της ρύπανσης. «Το σύνηθες είναι να το προβάλλουν ως “μπόνους διαμονής σε αναπτυσσόμενη χώρα”», όπως εξήγησε ο αναλυτής του γραφείου εύρεσης εργασίας RMG με έδρα το Πεκίνο. «Είναι σαν να αναγνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι εκτίθενται σε κάτι που δυνητικά συνιστά απειλή για την υγεία και να τους αποζημιώνουν γι’ αυτό.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή