Ευ. Βενιζέλος: Εφικτή μια συμφωνία με την τρόικα έως την Κυριακή

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 23:01
UPD:23:21
FOSPHOTOS /ANGELIKI PANAGIOTOU

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ώστε να επιδιωχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Δύσκολα, αλλά όχι απαισιόδοξα τα πράγματα, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή.

Εξετάζουμε το αναθεωρημένο σύμφωνα προκειμένου να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι «το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Στα μικρά η δυσκολία

Στα πολύ μεγάλα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν τα πράγματα απ' ό,τι στα μικρότερα που δεν είναι βέβαια καθόλου μικρά, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι μικρά δεν υπάρχουν.

«Υπάρχουν τα πολύ μεγάλα και τα μεγάλα. Στα πολύ μεγάλα οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα».

Για το πλεόνασμα και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Όσον αφορά στο πλεόνασμα, είπε ότι υπάρχει,  ότι είναι δεδομένο και υπογράμμισε ότι η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

«Αυτό θα γίνει, όπως έχουμε πει. Όταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους, βοηθάς και την οικονομία γιατί οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να καταναλώνουν για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες. Άρα είναι διπλό το όφελος. Και κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια και ανάπτυξη» είπε.

Για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Νωρίτερα την Πέμπτη κορυφαίος οικονομικός παράγοντας που συμμετείχε στη συνάντηση με την τρόικα ανέφερε σχετικά με τη διανομή από την κυβέρνηση του κοινωνικού μερίσματος ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και πριν από τις ευρωεκλογές,

Δεν λύνονται προβλήματα με τσαμπουκάδες

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών μας και για το πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις όλους αυτούς του μήνες, τόνισε ότι αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών.

Αυτό το λέω, συνέχισε, για λόγους τάξης σε σχέση με αυτούς οι οποίοι νομίζουν ότι με την πολιτική τους ισχύ, με τον «τσαμπουκά» τους ή με την ευφυΐα ήδη γοητεία τους θα λύσουν προβλήματα που αγωνιζόμαστε να τα λύσουμε επί χρόνια.

Από τις κοινοβουλευτικές τα διαρθρωτικά

Φυσικά τα διαρθρωτικά θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Εμείς ενεργούμε στο όνομα της Βουλής. Κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε».

Δεν είναι παράλογοι στα εργασιακά

Σε σχέση με τα εργασιακά, ο αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν επιμένουν σε κάτι που είναι εκτός λογικής, δηλαδή σε κάτι, όπως είπε, που είναι προκλητικό και κακό για εργαζόμενους κι ανέργους.

Μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ακολουθεί το τετ α τετ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο κ. Στουρνάρας. 

«Πάμε να τα βρούμε όχι να τα σπάσουμε»

Νωρίτερα την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών δήλωσε: «Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν...ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι».

«Αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας»

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι  συζητήσεις εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του»

Αισιόδοξος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι νωρίτερα, εξέφρασε αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή.

Κληθείς να σχολιάσει το ύφος με το οποίο απάντησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το χρέος, υποστήριξε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον κ. Σόιμπλε με επίμονο τρόπο ενώ μιλούσε για άλλα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία - φέρνοντας ως παράδειγμα τους χαμηλοσυνταξιούχους- καθώς εκτίμησε ότι θα δαπανήσουν τα χρήματα στην αγορά.

«Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές»

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

Σε αναζήτηση χρυσής τομής για το πλεόνασμα

Στόχος αυτού του νέου και ίσως ο πιο κρίσιμου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τριμερούς είναι η εκταμίευση των δόσεων και η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τον προσεχή Μάιο.

Επί της ουσίας πρόκειται για διαπραγματεύσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες, καθώς ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013, με την ελληνική πλευρά να εξαντλεί τα όποια χρονικά περιθώρια είχε στη διάθεσή της και την πλευρά των δανειστών μας αφενός να «ρίχνει» νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, αφετέρου να υπαναχωρεί σε μία σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το τελευταίο επισημαίνει με νόημα, συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη δυνατότητα, που προβλέπεται στο μνημόνιο, διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013,

Με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επιμένει ότι το πλεόνασμα θα «μοιραστεί» έτσι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και την τρόικα να επιμένει σε χρηματοδότηση αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεων (όπως για παράδειγμα η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου), η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση. Κάποια χρήματα να πάνε σε ευπαθείς ομάδες, κάποια σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις και κάποια να κλείσουν δημοσιονομικό κενό του 2014 όπως για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις (ένστολους) που και αυτό όμως έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Αν βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα του πλεονάσματος, θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία και στα υπόλοιπα θέματα, όπου στα περισσότερα εξ αυτών, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, η τρόικα έχει στη διάθεσή της τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η τελευταία γνωρίζει καλά τις κόκκινες γραμμές «που σε τελική ανάλυση δεν έχουν να κάνουν με δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, αλλά με θέματα κυβερνητικής πλειοψηφίας και αριθμών που δύσκολα παρακάμπτονται».

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Εύχομαι οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν σύντομα

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, απέφυγε οποιαδήποτε σαφή αναφορά τόσο στο περιεχόμενο όσο και την προοπτική των συνομιλιών.

Εξέφρασε απλώς την ευχή οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου σε περίπτωση θετικής κατάληξης των συνομιλιών, δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, μέσα στα πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε ξανά για το ποια είναι η θέση του ΔΝΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και επανέλαβε ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «διαφωνία» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας για το πώς θα διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή