Ο οδικός χάρτης της «Πρωτοβουλίας των Πέντε»

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 18:11
UPD:22:50
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Στην ανάγκη μιας νέας εποχής για την τοπική αυτοδιοίκηση, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις συμφώνησαν, οι πέντε δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των 5» και με κοινή τους ανακοίνωση παρουσιάζουν τις προτάσεις τους οι οποίες εκτιμούν ότι θα βρουν σύμφωνους δήμαρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα.

Έπειτα από τρία χρόνια προσπαθειών οι δήμαρχοι Αθηναίων (Γιώργος Καμίνης), Θεσσαλονίκης (Γιάννης Μπουτάρης), Πατρέων (Γιάννης Δημαράς), Βόλου (Πάνος Σκοτινώτης) και Ιωαννιτών (Φίλιος Φίλιος) σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο του δήμου Αθηναίων παρουσίασαν την πρότασή τους για μια νέα διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, είπαν και τόνισαν ότι αυτό που επιθυμούν είναι να δυναμώσει η φωνή της κοινής λογικής και να ακουστού πιο δυνατά, «πέρα από ιδιοτελή συμφέροντα και κομματικές εξαρτήσεις».

Ο «Καλλικράτης» και ο «ευνουχισμός» της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο «Καλλικράτης» εκτίμησαν ότι, πέρα από τις όποιες αστοχίες και τα λάθη στο σχεδιασμό του  πράγματι αποτέλεσε τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, όπως επισήμαναν, τα χρόνια αυτά υπήρξε σταδιακή αποδόμηση, αντί των απαιτούμενων διορθωτικών κινήσεων, με αποτέλεσμα τον «ευνουχισμό» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Μεταρρυθμίσεις έγιναν, η μεγάλη μεταρρύθμιση όμως δεν έγινε» σημειώνουν.

Πως πρέπει να είναι ένα σύγχρονο κράτος

Επίσης οι πέντε δήμαρχοι ανέφεραν πως υποστηρίζουν ότι ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να είναι επιτελικό στην κορυφή, με ενδυνάμωση των προγραμματικών του λειτουργιών,  ώστε να εγγυάται τελικώς την ισχυρή διεθνή παρουσία της χώρας και την αποτελεσματική διεύθυνση των εσωτερικών υποθέσεων.

Πρόκληση η νέα δημοτική περίοδος

Η νέα δημοτική περίοδος, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση, ταυτίζεται με την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αυτό είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μία μεγάλη ευκαιρία.

Ζητείται αλλαγή της χρηματοδότησης των έργων

Ως μοναδική ευκαιρία για την αποτελεσματική διαχείριση των ελάχιστων πόρων που διαθέτουν, οι δήμοι υπογράμμισαν την ανάγκη αναθεώρησης του μοντέλου σχεδιασμού, έτσι ώστε να αλλάξει και ο τρόπος διεκδίκησης χρηματοδότησης των έργων και των δράσεων.

Τεχνολογία και έξυπνη πόλη

Έξυπνη είναι η πόλη στην οποία οι πολίτες της έχουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής, οι υπηρεσίες που τους παρέχονται εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, συνεχίζουν οι δήμαρχοι και λένε πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και να προσφέρει λύσεις.

Ανάγκη για μια νέα ΚΕΔΕ

Οι ίδιο τόνισα ότι χρειάζεται μια νέα ΚΕΔΕ με κριτήρια άλλου τύπου, μια ΚΕΔΕ όπου η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια.

Συνεργασία δήμων με τον ιδιωτικό τομέα

«Εκλεκτόρων χειραφετημένων από τα κόμματα, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση» λένε και προσθέτουν ότι χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις των δήμων με την πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κατά του ρατσισμού, υπέρ της Ευρώπης

Η «Πρωτοβουλία των πέντε» τάσσεται κατά του ρατσισμού, του εξτρεμισμού  και σε κάθε είδους βία.

«Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς υποψηφίους να μη δώσουν βήμα και να μην συμμετάσχουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού» λένε και αντιτάσσονται σε κάθε είδους πόλωση και λαϊκισμό.

«Είμαστε υπέρ της Ευρώπης. Για μας το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τις πόλεις» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή