Βουλή: Κόντρα Κ. Μητσοτάκη - Π. Λαφαζάνη για τη διαθεσιμότητα

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 14:40
UPD:14:46
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων.

«Είχαμε δύο επιλογές: ή να μην κάνουμε τίποτα ή να προσπαθήσουμε να ταράξουμε τα νερά με τις όποιες ατέλειες έχουμε σήμερα, με ένα σύστημα που είναι καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητώ συγγνώμη που είπα ότι δεν έχετε εναλλακτική πρόταση. Έχετε. Αναφερθήκατε στην ανάγκη να υπάρξει συμμετοχική αξιολόγηση. Δεν ξέρω τι εννοείτε. Σε κάθε αξιολόγηση υπάρχει αξιολογική και αξιολογούμενος, υπάρχει η έννοια της ιεραρχίας που σας είναι ξένη. Ποιος θα γράφει την αξιολόγηση; Οι ίδιοι οι αξιολογούμενοι;», αναρωτήθηκε ο υπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα λεφτά για να επαναπροσλάβει όσους απολύονται από το Δημόσιο.

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αναφέρθηκε ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης στην διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στην «συγκριτική αξιολόγηση». «Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν γνωρίζει ότι η έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης υπάρχει στη Βουλή;», είπε διαβάζοντας απόσπασμα του Κανονισμού και σημειώνοντας ότι «από τη φύση της η έννοια της αξιολόγησης είναι συγκριτική».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι το 15% των υπαλλήλων θα πάνε προς διαθεσιμότητα, καθώς θα έχουν βαθμολογία 1 έως 6. Είπε πως το νομοσχέδιο αναφέρει ότι δεν θα ληφθούν υπόψη για την διαθεσιμότητα οι εκθέσεις αξιολόγησης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του νομικού προσώπου «Θ. Κολοκοτρώνη – Ο Γέρος του Μωριά» ρωτώντας: «πιστεύετε ότι για να μείνει ζωντανή η μνήμη του Κολοκοτρώνη πρέπει να φτιάξουμε ένα νομικό πρόσωπο; Τότε να φτιάξουμε για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον Καραϊσκάκη».

«Σκοτώνουν τα άλογα όταν μεγαλώσουν; Αυτή είναι η λογική; Δεν χρειάζεται να βάλουμε Υπουργό, ένα χασάπη να βάλουμε με την κυριολεκτική έννοια του όρου»< απάντησε ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι στο νομοσχέδιο «τίποτα δεν υπακούσει σε μία ενιαία λογική αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε οργανισμούς και να απολύετε τον κόσμο σωρηδόν και οριζοντίως. Με ποια αξιολόγηση τους απολύετε;».

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Απαντώντας στην κριτική του υπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «γιατί σας πιάνει πανικός όταν ακούτε την έννοια συμμετοχική; Πουθενά, σε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν υπάρχει αξιολόγηση χωρίς την δραστηριότητα των ανθρώπων. Δεν καταλαβαίνω τον φόβο σας στην έννοια συμμετοχική. Εσείς δεν κάνετε μια διαδικασία συναινετική, μαζί με τους εργαζόμενους».

Για την αξιολόγηση ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την έχετε κατακρεουργήσει. Βαθμολογείται 9 έως 10 το 25%, 60% από 7 έως 8 και 15% από 1 έως 6. Το κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι θα επικρέμαται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης».

Για την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επαναπροσλάβει τους παρανόμως απολυόμενους ο Π. Λαφαζάνης τόνισε: «βεβαίως και θα επαναπροσληφθούν. Απολύετε τις καθαρίστριες για να πάρετε εργολάβους που θα κάνουν την ίδια δουλειά με δουλεμπόριο στις εργασιακές σχέσεις και ενώ γνωρίζετε ότι το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μεγαλύτερο».

«Το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Γιατί ρωτάτε που θα βρούμε τα λεφτά; Αυτό που κάνετε είναι τρομοκρατία, όχι εξορθολογισμός», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στα σχολεία θα πάρουν σεκιούριτι, που κοστίζουν περισσότερο. «Πρόκειται περί εκδικήσεως, τρομοκρατίας και παράδοσης του Δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε βελτιώσεις σε σημεία του νομοσχεδίου.

Για τον επανέλεγχο των συμβάσεων (άρθρο 43) πρότεινε «να προστεθεί ότι μιλάμε καθαρά για έκδοση πλαστού πιστοποιητικού», ενώ για την διαθεσιμότητα (άρθρο 41) επεσήμανε πως «παρόλες τις νομοτεχνικές βελτιώσεις υπάρχει μία ασάφεια και απόσταση».

Ανέφερε ότι 

α) η διατύπωση είναι ασαφής και στις 22 Μαρτίου λήγει η διαθεσιμότητα για πολλές κατηγορίες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές κ.α.). Πρότεινε να υπάρξει παράταση για όλους εφόσον υπάρχουν διαγωνισμοί και έχουν υποβάλλει αίτηση. 

β) να υπάρξει δέσμευση για διαγωνισμό όπου όλοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Επισημαίνεται ότι ο Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στην στάση του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια του μνημονίου και ζήτησε «να μας αναγνωριστεί το ανάλογο αυτού που είχε πει ο Τσώρτσιλ για τους Έλληνες», δηλαδή ότι δεν πολεμούν οι Έλληνες ως ήρωες, αλλά οι ήρωες ως Έλληνες.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή