Χημικά Συρίας: Αμερικανικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Μεσογείου

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 14:20
UPD:14:22
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Διαβεβαιώσεις ότι κατά τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας δεν θα υπάρξει ζήτημα απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στον αέρα, παρείχε στο υπουργείο Εξωτερικών στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και εμπειρογνώμονες.

Στο πλαίσιο μακράς τεχνικής τηλεδιάσκεψης που έγινε παρουσία στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, με αρμόδια στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Η διαδικασία κατά ένα μέρος θα πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό πλοίο, εν πλω και σε διεθνή ύδατα, υπό τον έλεγχο του OPCW, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό διεθνή παρακολούθηση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η αμερικανική πλευρά, απαντώντας και σε σειρά τεχνικών ερωτήσεων της ελληνικής πλευράς, παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφαλή καταστροφή και ασφαλή μεταφορά προϊόντων χημικών όπλων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι υπεύθυνοι για τη διαδικασία τόνισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση η ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και των πολιτών. Επανέλαβαν, παράλληλα, «με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν τίθεται καθόλου ζήτημα απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στον αέρα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Όπως σημειώνεται «η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως, στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, είναι ζωτικής σημασίας θέμα η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή