Αμεσες συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας ζητεί ο Δ. Κούρκουλας

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 10:40
UPD:10:44
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την ανάγκη άμεσων συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με την ιδιότητα του ως εκπροσώπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι γεγονότα που συμβαίνουν στη γειτονιά μας είναι σημαντικά και με συγκεκριμένες επιπτώσεις για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Κίεβο και την Μαριούπολη, επανέλαβε ότι η επίλυση της κρίσης πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σημείωσε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής δεν είναι συμβατή με το ουκρανικό Σύνταγμα και, κατά συνέπεια, παράνομη.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δυο πλευρές, η ουκρανική και η ρωσική, να έρθουν σε επαφή και να μιλήσουν άμεσα μεταξύ τους, χωρίς καθυστέρηση και, ενδεχομένως, στο πλαίσιο πολυμερών μηχανισμών», τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως σημείωσε, αποφάσισαν ότι η Ε.Ε. πρέπει να συμμετέχει στις πολυμερείς επαφές και στις συντονιστικές ομάδες που θα διαμορφωθούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υφυπουργό, οι συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της  Ουκρανίας, την προστασία όλων των πολιτών από εκφοβιστικές ενέργειες, το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, την παροχή βοήθειας για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, καθώς και την επιτήρηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή