«Η Διδώ Σωτηρίου, μια από τις σημαντικότερες λογοτέχνιδες της εποχής μας, έγραψε όπως έζησε, με σεμνότητα και κοινωνική ευαισθησία. Με το ιδιαίτερο ύφος της, σε στενή επαφή και δημιουργικό διάλογο με τα ρεύματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, άγγιξε με ανθρωπιά δύσκολες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας τα τα συλλυπητήριά της στους οικείους της εκλιπούσης.
«Η μεγάλη κυρία των γραμμάτων έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη με το έργο της. Η πολυβραβευμένη Διδώ Σωτηρίου με τα μυθιστορήματά της ανέδειξε την ελληνική ιστορία και μίλησε μέσα στην καρδιά μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
«Η Διδώ Σωτηρίου, από τις μεγαλύτερες πεζογράφους της χώρας μας, τίμησε με τη γραφίδα της τα ελληνικά γράμματα αλλά και τη δημοσιογραφία. Το έργο της ήταν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Η ίδια είχε πει, αναφερόμενη στο βιβλίο της "Ματωμένα χώματα", ότι: "μοναδική έγνοια της ήταν να συμβάλλει στην ανάπλαση ενός κόσμου που χάθηκε για πάντα, να μην ξεχνούν οι παλιοί, να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι"», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.
«Τα "Ματωμένα χώματα" ανοίγουν για να υποδεχθούν μία συγγραφέα καταξιωμένη, συνδεδεμένη με την ιστορία της λογοτεχνίας στη χώρα μας, της οποίας η απώλεια αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και προτρέπει σε μίμηση», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. Χρήστος Ζαχόπουλος.
«Στα ματωμένα χώματα ξεριζωμών, διώξεων και διαψεύσεων, άνθισε η σκέψη και η συνείδηση της Διδούς Σωτηρίου για την ειρήνη, τη συνύπαρξη των λαών, τη δημοκρατία και την ανθρωπιά. Με ένα ολάνθιστο χαμόγελο ζωής, φορώντας στραβά τον μπερέ της αισιοδοξίας, εβίωσε ένα ολόκληρο αιώνα σκορπώντας στις γενεές τις πάσες την ευεργεσία της δημιουργίας της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Η κηδεία της Διδούς Σωτηρίου θα γίνει δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου.