Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση για το γάλα

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 21:26
UPD:21:30
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Θ. Σκορδάς (φωτ. αρχείου) χαρακτήρισε ως «εμπορική επικοινωνία» την διάκριση μεταξύ «φρέσκου» γάλακτος και «υψηλής παστερίωσης».

A- A A+

Συνεχίζεται ο ενδοκυβερνητικός διάλογος για το θέμα της τιμής του γάλακτος και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έστειλε στη Βουλή στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την 4η υψηλότερη τιμή γάλακτος στην Ευρώπη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχίζει να διαφωνεί με την εισαγωγή της κατηγορίας φρέσκου γάλακτος 2 ημερών.

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη:

  • η Ελλάδα το 2013 είχε την τέταρτη υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος. Η κατάταξη είναι: Κύπρος: 57,5 λεπτά/kg, Μάλτα: 52,7 λεπτά/kg, Φινλανδία: 45,6 λεπτά/kg, Ελλάδα: 44,5 λεπτά/kg. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 36,2 λεπτά το κιλό.
  • η μέση τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν 45,2 λεπτά το λίτρο ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ήτα 39,1 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με τον Θ. Σκορδά η αύξηση οφείλεται στο συνδυασμό μειωμένης ελληνικής παραγωγής και αυξημένου κόστους εισροών στην ελληνική κτηνοτροφία.
  • μειώνεται η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος την τελευταία 8ετία, ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει. Από περίπου 742.000 τόνους παραγωγής με ποσόστωση 820.000 τόνους προ 8 ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 627.000 τόνους παραγωγής με ποσόστωση 870.000 τόνους.
  • ο αριθμός των αγελαδοτρόφων πριν μια δεκαετία υπερέβαινε τις 8.500, σήμερα είναι μόλις 3.600.

Ο Θ. Σκορδάς χαρακτήρισε ως «εμπορική επικοινωνία» την διάκριση μεταξύ «φρέσκου» γάλακτος και «υψηλής παστερίωσης». «Πρόκειται για διάκριση που σχετίζεται με την εμπορική επικοινωνία του προϊόντος και δεν συνιστά ισχυρισμό υγείας ή διατροφής» αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «σε κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι κτλ) δεν προκύπτει από την νομοθεσία η ημερομηνία λήξης του, αλλά ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί το κάθε προϊόν».

Αντίθετα ο Μ. Χαρακόπουλος επέκρινε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη τις απόψεις του και δυστυχώς δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πειστικές απαντήσεις» είπε απαντώντας σε επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για την αγροτική πολιτική. Αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης φρέσκο γάλο «δύο ημερών», τόνισε ότι η πρόταση αυτή προδίδει «άγνοια επιστημονικών δεδομένων» όσο και της διαδικασίας παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος και του κλάδου της κτηνοτροφίας.

«Το γάλα το οποίο θα υποστεί την πιο ήπια θερμική επεξεργασία των 71,7 βαθμών Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ήμερων. Σε τι λοιπόν αποσκοπεί αυτό το γάλα των δύο ημερών; Εάν η τιμή του γάλακτος, όπως λέγεται, επιβαρύνεται από τις επιστροφές, διότι λήγει στις πέντε ημέρες τότε τι θα συμβεί με αυτό το γάλα των δύο ημερών; Προφανώς ως προϊόν θα είναι τόσο ασύμφορο ώστε τελικά δεν θα μπορεί να φτάνει ούτε στην Αθήνα» τόνισε ο Μ. Χαρακόπουλος.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή