Λιβύη: Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός λόγω της υπόθεσης του δεξαμενόπλοιου

Μεταβατικός επικεφαλής της κυβέρνησης ορκίστηκε ο υπουργός Άμυνας
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 17:35
UPD:20:12
REUTERS/ADAM HUNGER

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν έχασε την Τρίτη την εμπιστοσύνη του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου της χώρας, λόγω του φιάσκου με το δεξαμενόπλοιο.

Το τάνκερ, με σημαία Βόρειας Κορέας, το οποίο είχε φορτώσει αργό πετρέλαιο από λιμάνι που ελέγχεται από ενόπλους στην ανατολική Λιβύη, κατάφερε να ξεφύγει από κλοιό σκαφών του λιβυκού ναυτικού, εκμεταλλευόμενο τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Ζεϊντάν δεν κατόρθωσε να λάβει τη δεδηλωμένη υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ο νυν υπουργός Άμυνας της χώρας Αμπντουλάχ Αλ Θινί ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής μεταβατικός πρωθυπουργός στη θέση του μέχρι σήμερα πολιτικού του προϊσταμένου.

Ομάδες ανταρτών και μελών φυλών οι οποίες βοήθησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 διεκδικούν αυτονομία της ανατολικής Λιβύης (Κυρηναϊκή) και μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της βιομηχανίας του πετρελαίου.

Η κεντρική κυβέρνηση της Τρίπολης αδυνατεί μέχρι στιγμής να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα σε ό,τι αφορά το επίπεδο της ασφάλειας.

Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να προβάλει εμπόδια και θα στηρίξει το έργο του κ. Θινί, τόνισε ο πρόεδρός του, Νούρι Αλί Αμπού Σαχμάιν

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή