Ευρωπαϊκή Αριστερά: Ημερίδα για την άρση του αποκλεισμού των πολιτών με αναπηρίες

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 14:46
A- A A+

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για την άρση του αποκλεισμού των πολιτών με αναπηρίες» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά /Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL), μετά από σχετική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημ. Παπαδημούλη.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις, η εξάρτηση και η εκμετάλλευση, η ξενοφοβία και οι ρατσισμοί αποτελούν την πρόκληση της εποχής καθώς όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας ταυτίζονται με τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων ούτε είναι δυνατόν η στήριξη της ζωής τους να αφήνεται στους ώμους της αγοράς, στην προσφορά και τη ζήτηση. Είναι υπόθεση κοινωνικής ευθύνης του κράτους».

«Από την κοινωνία των διακρίσεων, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, πρέπει να περάσουμε στην κοινωνία της αλληλεγγύης. Από την εποχή των αποκλεισμών πρέπει να περάσουμε στην εποχή των δικαιωμάτων στην ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια για όλους. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα πλήρη και διαρκή, απ’ το δρόμο έως τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα, από την εργασία ως την οικογένεια, από την αναψυχή ως την διεκδίκηση διάκρισης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας».

«Η πρωτοβουλία αυτή της Ευρωομάδας και του ευρωβουλευτή μας Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται να υπενθυμίσει ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ώστε να μην είναι περιστασιακή η ευαισθησία, λόγω παράλληλων Ολυμπιακών. Δικαιώματα ζωής για τη ζωή όλων με αξιοπρέπεια, με προστασία και εγγυήσεις για όλους», κατέληξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε το έλλειμμα της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, σημειώνοντας πως ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί ούτε η σχετική Οδηγία 2000/78/ΕΚ. Η αδιαφορία του ελληνικού κράτους για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, «εκτός από το βαρύ κοινωνικό κόστος, ενδέχεται να στοιχίσει και πολύ ακριβά στη χώρα μας, καθώς κινδυνεύουμε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Φράνσις Βουρτζ, και η Ίλντα Φιγκουιρέντο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκ μέρους των ελληνικών κομμάτων παρευρέθηκαν και μίλησαν η Ελευθερία Μπερνιδάκη-Αλντους, βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, και η Ευαγγελία Τζαμπάζη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή