Ιαπωνία: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 09:49
UPD:09:55
REUTERS/YUYA SHINO

Μαθητές τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

A- A A+

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι Ιάπωνες στις 14:46 (07:46 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο σεισμός 9 βαθμών σάρωσε πριν από τρία χρόνια, στις 11 Μαρτίου του 2011, την βορειανατολική χώρα με αποτέλεσμα να προκληθεί τσουνάμι και να χαθούν πάνω από 20.000 άνθρωποι.

Στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο επίσημη εθνική τελετή  παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και του πρωθυπουργού.

EURONEWS

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν την ίδια ημέρα ή αργότερα από τις συνέπειες της τραγωδίας.

EURONEWS

Παρότι έχουν περάσει τρία χρόνια, η ανοικοδόμηση προχωρεί με βήματα σημειωτόν και οι σοροί 18.517 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το κύμα δεν έχουν βρεθεί.

REUTERS/ISSEI KATO

«Οι γονείς μας εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τους ξαναβρούμε, αλλά ήρθαμε να συμμετάσχουμε στις έρευνες επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε», είπε η Μίχο Σουζούκι, πρώην κάτοικος της πόλης Ναμίε που εκκενώθηκε.

Περίπου 270.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που καταστράφηκαν από το τσουνάμι ή κατέστησαν ακατοίκητα εξαιτίας της ραδιενέργειας. Σχεδόν 100.000, πολλοί ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να ζουν πολλοί μαζί σε προσωρινά προκατασκευασμένα καταλύματα.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, πολλοί κινδυνεύουν να μην έχουν επανεγκατασταθεί πριν περάσουν πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής, μόνο το 3,5% των μονίμων κατοικιών που είχαν υποσχεθεί οι αρχές, έχουν οικοδομηθεί στις επαρχίες Ιουάτε και Μιγιάγκι.

Όσο για τους πρώην κατοίκους των περιοχών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, μερικοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι τους επειδή δεν τους επιτρέπεται ή επειδή δεν θέλουν, φοβούμενοι τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή