Κομισιόν : Δεν υπάρχουν πρακτικές συστηματικών βασανιστηρίων στην Τουρκία

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 16:05
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως δεν υπάρχουν πρακτικές συστηματικών βασανιστηρίων στην Τουρκία, αναγνωρίζει ωστόσο, ότι στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο όρος «συστηματικά βασανιστήρια» δικαιολογείται , όταν η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και ενθαρρύνεται από το ίδιο το κράτος, κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου, η τουρκική κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια αποφασιστική πολιτική για τη δίωξη ενόχων βασανιστηρίων και υποστήριξε ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό να υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα .

Ο εκπρόσωπος χαιρέτισε ακόμη τις πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη μετάδοση οπτικοακουστικών προγραμμάτων στην κουρδική γλώσσα και τη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ουδέποτε έχει τεθεί από την Επιτροπή ή την Ε.Ε. η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή