Προς υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης στις 21/3 Ουκρανία - Ε.Ε.

Πυρ από Ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία, AWACS απογειώνει το ΝΑΤΟ
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 19:34
UPD:19:38
Reuters/SHANNON STAPLETON

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αποτελέσει εμβάθυνση των σχέσεων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με τους «28», στις 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεσχίτσια.

Η άρνηση υπογραφής συμφωνίας εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε. από πλευράς του φιλορωσικού καθεστώτος Γιανουκόβιτς το Νοέμβριο του 2013 έγινε η αφορμή για την πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών, που οδήγησε σε ανατροπή του πρώην πρόέδρου της χώρας και ρωσική εισβολή στην Κριμαία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξετάζει προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.

Νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίση, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η ανεπίσημη διάσκεψη,  η οποία θα αρχίσει στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το θέμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε διάστημα 10 ημερών.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής», σχολίασε διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή την Κυριακή 16η Μαρτίου ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της χερσονήσου της Ουκρανίας εάν επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη για την κατάσταση στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο κ. Γιατσενιούκ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Κριμαία, προσπαθεί «να υπονομεύσει τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και να αλλάξει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

NATO: Πτήσεις AWACS πάνω από Πολωνία - Ρουμανία

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι αεροσκάφη του, τύπου AWACS, θα αρχίσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Τη σχετική πρόταση έκανε ο διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.

Πυρ άνοιξαν Ρώσοι στρατιώτες εντός ουκρανικής ναυτικής βάσης

Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια εισβολής τους σε ουκρανική ναυτική βάση στη Κριμαία νωρίτερα το απόγευμα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη ναυτική βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα των Ουκρανών στρατιωτικών και άρχισαν να μετακινούν οχήματα.

Κανένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες δεν τραυματίστηκε.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη σειρά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταλλάξει πυρά με Ουκρανούς στρατιώτες.

Βοήθεια από το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζήτησε εξάλλου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τη βοηθήσει στην έρευνα για τις συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και να στείλει παρατηρητές στην Κριμαία για να ελέγξει την κατάσταση των μειονοτήτων.

Η Αυστρία, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο μέχρι τον Μάιο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με το Κίεβο να εξεταστεί κατά πόσον είναι νόμιμο το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, του δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Κριμαία εντός της εβδομάδας για να διαπιστώσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η ουκρανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού και της λεγόμενης Επιτροπής της Βενετίας - οργάνου αρμόδιου για συνταγματικά ζητήματα - θα εξετάσουν κατά πόσο είναι έγκυρο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την απόσχιση της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του κ. Κουρτς τόνισε επίσης ότι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, μια επιτροπή με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές θα ερευνήσει τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.

Και νέους λογαριασμούς «παγώνει» η Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία άλλων εννέα Ουκρανών πολιτών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Μεταξύ των εννέα είναι ένας από τους γιους του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έχει το όνομα του πατέρα του - Βίκτορ -  καθώς και ο Αλεξέι Αζάροφ, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία και άλλες χώρες έχουν ήδη παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία Ουκρανών που θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση δημόσιων πόρων, μετά την αποπομπή του κ. Γιανουκόβιτς από την προεδρία της χώρας του.

Στη νέα ελβετική λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα του Αλεξάντερ Γιακιμένκο, του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και του Αρτέμ Πσόνκα, γιου του πρώην γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ο Αρσένιι Γιατσενιούκ υποστηρίζει ότι ο κ. Γιανουκόβιτς υπεξαίρεσε τουλάχιστον 37 δισεκατομμύρια δολάρια στα τρία χρόνια κατά τα οποία ήταν πρόεδρος.

Ο μεγαλύτερος γιος του κ. Γιανουκόβιτς, Αλεξάντερ, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Mako Group, τα γραφεία της οποίας στη Γενεύη ερευνήθηκαν τον περασμένο μήνα από τις ελβετικές αρχές.

EURONEWS
Παρατηρητές του ΟΑΣΕ για το δημοψήφισμα προσκαλεί η Κριμαία

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία, προσκάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη  (ΟΑΣΕ) να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα το οποίο έχουν εξαγγείλει οι αρχές της για την Κυριακή, με θέμα την απόσχιση από το ουκρανικό κράτος και την ένωση με τη Ρωσία, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Ria.

Η πρόσκληση εστάλη στον οργανισμό, ο οποίος εδρεύει στη Βιέννη,από το φιλορωσικό κοινοβούλιο της περιοχής.

Αποστολή άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποχρεώθηκε να επιστρέψει το Σάββατο στο Κίεβο, αφού δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά όταν επιχείρησε να περάσει στην Κριμαία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή