Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών στο Σύνταγμα

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 13:40
UPD:14:13
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στο Σύνταγμα οι φαρμακοποιοί, έχοντας ήδη βάλει «λουκέτο», για σήμερα και αύριο Τρίτη» στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει πως πρόκειται για την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιμονή των εκπροσώπων της τρόικας σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση αυτών, την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

NAFTEMPORIKIGR

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, σήμερα, πρώτη μέρα της, άγγιξε το 100%.

NAFTEMPORIKI.GR

«Τρόικα, ΟΟΣΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και τα μεγαλοσυμφέροντα έχουν απέναντι τους έναν κλάδο που ξέρει να αγωνίζεται» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται πως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ακολουθώντας και τις οδηγίες του ΠΦΣ, άφησαν επαρκή αριθμό φαρμακείων ασφαλείας για τις έκτακτες ανάγκες.

NAFTEMPORIKI.GR

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να λογικευτεί η κυβέρνηση και να δράσει υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, δήλωσε από το Σύνταγμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο naftemporiki.gr, με τα μέτρα που ζητούνται, οι φαρμακοποιοί θα γίνουν υπάλληλοι, το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό θα γίνει καταναλωτικό προϊόν, οι τιμές των φαρμακών θα πάνε στα ύψη, κάτι που θα είναι εις βάρους του ελληνικού λαού. 

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Αισιόδοξος ο Αδ. Γεωργιάδης για συμφωνία για τα ΜΥΣΥΦΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αισιόδοξος ότι «στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία» για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), βάσει της πρότασης του υπουργείου. 

Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, υπενθύμισε ότι για το ζήτημα υπήρξαν διαφορετικές οπτικές ανάμεσα στο υπουργείο του και το υπουργείο Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας πως την απόφαση την πήρε τελικά ο Πρωθυπουργός.

NAFTEMPORIKI.GR

«Η απόφαση είναι να υποστηρίξουμε την πρόταση του υπουργείου Υγείας, που είναι να μην απελευθερώσουμε τα κανάλια διανομής, αλλά την πώληση ΜΥΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη πως αν και το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «η κυβέρνηση είναι ενιαίο πράγμα και την τελική γραμμή χαράσσει ο Πρωθυπουργός». 

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη για την κοινωνία η κυβέρνηση

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των φαρμακείων που ήταν ήδη αυξημένος μειώνεται συνεχώς λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν επιβληθεί, η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τις ευλογίες της τρόικας προωθεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου τους, την άρση κάθε κριτηρίου πληθυσμιακού και χωροταξικού για την λειτουργία φαρμακείου, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς επιτρέποντας το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνει, «η υλοποίηση των μέτρων αυτών μαζί με την απαίτηση για πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα super market και η απελευθέρωση της τιμής τους, θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις στα φάρμακα, θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών αφού δεν υπάρχουν ασφαλή φάρμακα, θα πλήξουν την επιστήμη του φαρμακοποιού και θα συρρικνώσουν τα φαρμακεία υπέρ των μεγάλων αλυσίδων».

«Όσο η ανάλγητη κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με όρους αγοράς, τόσο πιο επικίνδυνη καθίσταται για την κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε» τονίζει. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή