Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή «σπρώχνει» την ελονοσία σε μεγαλύτερα υψόμετρα

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 17:40
UPD:17:41
EPA/NARONG SANGNAK

Η αντιμετώπιση των  νέων εστιών ελονοσίας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στην ασθένεια και συνεπώς θα είναι πιο ευάλωτοι.

A- A A+

Πιο ευάλωτοι στην ελονοσία θα είναι στο μέλλον εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, στους τροπικούς, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Αυτό προκύπτει από ανάλυση δεδομένων των τελευταίων 20 χρόνων, για δύο πυκνοκατοικημένες ορεινές περιοχές σε Αφρική και Νότια Αμερική.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους τις πρώτες αποδείξεις ότι, σε θερμά έτη, η ελονοσία εξαπλώνεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, περιορίζεται και πάλι σε χαμηλότερα υψόμετρα. Αυτό, κατά τους ίδιους, «καταδεικνύει ότι με την προοδευτική παγκόσμια υπερθέρμανση, η ελονοσία θα εξαπλωθεί στα βουνά και σε νέες περιοχές, σε μεγάλα υψόμετρα», όπως ανέφερε ο Μένο Μπούρμα, επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων εστιών ελονοσίας, η αντιμετώπιση των οποίων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι κάτοικοι τέτοιων περιοχών δεν έχουν αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στην ασθένεια και συνεπώς θα είναι πιο ευάλωτοι.

Μόνο στην περιοχή Ντέμπρε Ζέιτ της Αιθιοποίας, 37 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον κινδυνεύουν να προσβληθούν. «Η θερμοκρασία εκεί έχει ήδη ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου και είχαμε από πριν υπολογίσει ότι μια άνοδος της τάξεως του 1 βαθμού αυξάνει και τον κίνδυνο ελονοσίας κατά περίπου 50%», είπε ο Μπούμα στο Reuters. «Αν σκεφτούμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αιθιοπία είναι περίπου 9 εκατομμύρια το χρόνο, καθώς και 70.000 θάνατοι λόγω ελονοσίας, υπολογίζουμε ότι το εν τρίτο μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο της θερμοκρασίας που έχει ήδη καταγραφεί.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόνο το 2010, περίπου 219 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από ελονοσία, κατά κύριο λόγο στην υποσαχάρια Αφρική. Από αυτούς, 660.000 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή