Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας, που είχαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες έξι μέρες, με τον κ. Ομπάμα να υπογραμμίζει στον κ. Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Πούτιν: Παραμένουν οι διαφορές με τις ΗΠΑ
Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ωστόσο πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.
Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μς ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Πούτιν.
Πάντως ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο», ενώ συμφώνησε με τον κ. Ομπάμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι πρέπει να συνεχίσουν τις «εντατικές επαφές» σχετικά με την Ουκρανία.
Ομπάμα - Άμπε: Οι κινήσεις της Ρωσίας απειλούν την παγκόσμια ειρήνη
Ο κ. Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Δεσμεύθηκαν ακόμη να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.