Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να «παγώσει» πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δεν μεταβάλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών, πρόσθεσε ο κ. Ρόμπεϊ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία.
Πρόσθεσε τέλος ότι η απόφαση για δημοψήφισμα απόσχισης από την Ουκρανία και ένωσης με τη Ρωσία στην Κριμαία είναι αντίθετη με το ουκρανικό σύνταγμα, άρα και παράνομη.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκανε σαφές στη Μόσχα ότι κινδυνεύει με βαριές κυρώσεις, εάν η Ρωσία δεν εμπλακεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σημείωσε ότι οι κυρώσεις για τους ρώσους αξιωματούχους θα επιβληθούν σε σύντομο, εάν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση.
«Είμαστε έτοιμοι και για αυστηρότερες κυρώσεις, εάν η Ρωσία αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Θυελλώδεις ήταν οι συζητήσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις είναι πιο προωθημένες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς προ ολίγων ωρών.
ΗΠΑ: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα τηρήσουν σταθερή στάση έναντι της Ρωσίας, ώστε η τελευταία να πληρώσει το τίμημα για τις κινήσεις της στην Ουκρανία.
Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να εγκρίνει ενίσχυση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το τελευταίο να μπορέσει να ενισχύσει το Κίεβο.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα επιβάλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και άτομα» τα οποία είναι υπεύθυνα για «απειλές κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.
«Το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας σύντομης παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, από την πλευρά του, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για το ζήτημα της Ουκρανίας, όπως μετέδωσαν τα συριακά κρατικά μέσα.
Ουκρανία: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, λόγω του αιτήματος που υπέβαλε το τελευταίο στη Ρωσία να ενταχθεί η Κριμαία στην επικράτειά της, αποσχιζόμενη από την Ουκρανία.
«Πρόκειται για δημοψήφισμα - φάρσα, ένα έγκλημα το οποίο οργανώνουν οι ρωσικές δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Τουρτσίνοφ, αναφερόμενος στο σχετικό δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε στη χερσόνησο για τις 16 Μαρτίου.
«Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση και το αποκαλούμενο δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση. Γι' αυτό καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει όσους επιθυμούν το διαμελισμό της Ουκρανίας. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι συστατικό μέρος της Ουκρανίας», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ, από τις Βρυξέλλες όπου και βρέθηκε για να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Υπέρ απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία η κριμαϊκή Βουλή
Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Πέμπτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.
Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν τον έλεγχο στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στις βάσεις τους.
Η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας.
Οι δύο επιλογές τις οποίες θα έχουν οι πολίτες της Κριμαίας θα είναι: «Επιθυμείτε να επανενωθεί η Κριμαία με τη Ρωσία ως συνιστώσα δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδιας ή επιθυμείτε να επανέλθει σε ισχύ το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κριμαίας του 1992 και η τελευταία να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας;».
Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε επίσης ότι ενέκρινε τη δημιουργία νέων υπουργείων, τα οποία θα λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από το Κίεβο.
Η κίνηση αφορά, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ενέργειας.
Η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας κήρυξε τον ουκρανικό στρατό «δύναμη τρίτης χώρας», καλώντας τον είτε να παραδοθεί είτε να αποχωρήσει από το κριμαϊκό έδαφος. Τόνισε παράλληλα ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ρούβλι ως νόμισμα εσωτερικών συναλλαγών, καθώς και να «εθνικοποιήσει» την ουκρανική κρατική περιουσία.
Επαφές στο Κίεβο για στρατιωτική συνεργασία θα έχουν η μεταβατική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας και η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός.
Έντονη η αντίδραση των Τατάρων της Κριμαίας
Ο ηγέτης των φιλορωσικών διαδηλώσεων στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας Πάβελ Γκουμπάρεφ συνελήφθη στο διαμέρισμά του το απόγευμα της Πέμπτης
Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ηγέτης της εθνικής μειονότητας των Τατάρων στην Κριμαία, επέκρινε έντονα τα μέλη του κριμαϊκού κοινοβουλίου για την απόφασή τους να καλέσουν σε δημοψήφισμα για ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία. «Είναι απλώς τρελλοί. Είναι φανερό ότι ακολουθούν επιταγές τρίτων. Έχουν χάσει κάθε αίσθηση λογικής και καλής προαίρεσης», ανέφερε ο κ. Τσουμπάροφ στο λογαριασμό του στο facebook.
Ο πρώην επικεφαλής των μουσουλμάνων Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ έκανε έκκληση στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν να διασφαλίσουν ότι η Κριμαία θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας. «Μην αφήσετε τους κριμαίους αδελφούς σας μόνους τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε σε συνέντευξή του στον αζερικό ιστότοπο Haqqin.a.
Η φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας υποσχέσθηκε στην ταταρική μουσουλμανική κοινότητα της χερσονήσου το δικαίωμα να ομιλεί ταταρικά στα σχολεία, καθώς και 18 εκατομμύρια ευρώ «από τον Πούτιν», σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde.