Ανέγερση φυλακής στην Αλβανία με έξοδα της Ελλάδας

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 21:28
A- A A+

Τη συμφωνία για την ανέγερση φυλακής στην Αλβανία με έξοδα του ελληνικού δημοσίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, σημειώνοντας ότι εκεί θα μεταφέρονται Αλβανοί βαρυποινίτες που σήμερα κρατούνται στις ελληνικές φυλακές.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές έχει φτάσει στο απροχώρητο. Από τους 8.541 κρατούμενους, οι 1.845 είναι Αλβανοί.

Η Ελλάδα θα έχει την εποπτεία της φυλακής στην Αλβανία, δηλαδή θα μπορεί να ελέγχει ότι εξακολουθούν να εκτίουν τις ποινές τους οι κατάδικοι.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Αλβανία συμφωνήθηκε και η επιτάχυνση των μεταγωγών Αλβανών κρατουμένων από την Ελλάδα στην Αλβανία προς έκτιση του υπόλοιπου της ποινής τους.

Οι λεπτομέρειες των δύο συμφωνιών θα συζητηθούν σε επίπεδο δύο τριμελών Επιτροπών.

Οπως ανέφερε επίσης ο κ. Παπαληγούρας, την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνομιλίες στην Αθήνα με τους πρέσβεις της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, με κύρια επιδίωξη να πεισθούν οι κυβερνήσεις τους να μεταφερθούν σε εθνικές τους φυλακές οι υπήκοοί τους που εκτίουν τις ποινές τους σε ελληνικές φυλακές.

Οι λόγοι αυτής της επιδίωξης, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, είναι ανθρωπιστικοί: (οι κρατούμενοι θα βρίσκονται κοντά στους συγγενείς τους), οικονομικοί (μικρότερο κόστος διαβίωσης) και κοινωνικοί (αποσυμφόρηση φυλακών, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αποτελεσματικότερη φύλαξη, αποτροπή κινδύνου ταραχών ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή