Τ. Παπαδόπουλος: Καμία πρωτοβουλία στο Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβριο

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 13:37
A- A A+

«Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η περίοδος μέχρι το Δεκέμβριο δεν προσφέρεται για ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό», δήλωσε μεταξύ άλλων, στις Βρυξέλλες (όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας), ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον απεσταλμένο του ΡΙΚ.

Ο κ. Παπαδόπουλός πρόσθεσε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε αναμένεται να αρχίσει μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό.

«Όλοι αντιλαμβάνονται πως η κατάληξη του σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου», (…) «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στις εξελίξεις και να αρχίσουμε νέα προσπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει και διαγραφή του παρελθόντος», τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας: «Απλώς δε μπορούμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στις αντιδικίες και στο τι οδήγησε στο “ναι” και στο “όχι” στο δημοψήφισμα».

Mιλώντας σε βέλγους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι «η λύση πρέπει να έρθει μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει ρόλο να διαδραματίσει».

Ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της παραμονής των στρατευμάτων στην Κύπρο, στην ανάγκη ενιαίας νομισματικής πολιτικής και στο θέμα των εποίκων για τους οποίους σημείωσε ότι «η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετασθεί χωριστά και πρέπει να υπάρξει μηχανισμός, που να μπορεί να ελέγχει ποιοι θα αποχωρήσουν».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της εξασφάλισης ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια και η έκθεση της Κομισιόν θα είναι θετική. Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή