Οταν η μεταφυσική εμπλέκεται στην πολιτική

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 17:24

A- A A+

«Εχετε αίμα στα χέρια σας», διέκοψε ένας από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στο Ιράκ, τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

«Μπορείτε να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Μόνο να ευχαριστείτε το Θεό που ζούμε σε μια δημοκρατία και μπορείτε να το κάνετε», απάντησε ο κ. Μπλερ. Aν δεν είναι σχήμα λόγου η επίκληση του θείου σε ζητήματα πολιτικής -και μάλιστα σε μία δυτικού τύπου δημοκρατία- τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κ. Μπλερ έχει επηρεαστεί από τον σύμμαχό του, Τζόρτζ Μπους, που έχει ενδυθεί έναν μεσσιανικό μανδύα.

Ο Αλφρεντ Ρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για τη Δημοκρατία, στη Νέα Υόρκη, κάνει λόγο για τα δίκτυα της «θρησκευτικής Δεξιάς» που βρίσκονται στον πυρήνα της ρεπουμπλικανικής εξουσίας, και η επιρροή τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είναι μεγάλη.

«Αυτή η θρησκευτική Δεξιά δημιουργεί μια κοινωνία παράλληλη στην κοσμική κοινωνία. Οταν οι οργανώσεις του Πατ Ρόμπερτσον, ιδρυτή της Χριστιανικής Συμμαχίας, της Moral Majority (Ηθική Πλειοψηφία) του Τζέρι Φάλγουελ ή των Promise Keepers (Αυτοί που κρατούν τις υποσχέσεις τους) ενώνουν τους προπαγανδιστικούς τους μηχανισμούς, αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού πλαισίου στηριγμένου σε μια νέα ανάγνωση της χριστιανικής ιστορίας, και αντίθετου προς την κληρονομιά του Διαφωτισμού», εξηγούσε προ διμήνου στη «Le Monde» ο Αλφρεντ Ρος.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι η πρόκληση αυτή τούς αφορά. Δεν πρόκειται, πλέον, για μια διαφωνία γύρω από τον τρόπο που έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά για την εγκαθίδρυση μιας ιδεολογικοπολιτικής εξουσίας. Οταν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μιλούσε απαξιωτικά για την «παλιά Ευρώπη», δεν το έκανε για να λύσει τους λογαριασμούς του με τον Ζακ Σιράκ, αλλά για να αμφισβητήσει μια συγκεκριμένη πνευματική, φιλοσοφική και πολιτιστική κληρονομιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή