Κριτική του Βατικανού στην αμερικανοβρετανική επέμβαση στο Ιράκ

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 15:37
A- A A+

Κριτική άσκησε το Βατικανό στην αγγλο-αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, καταδικάζοντας παράλληλα την τρομοκρατία, κατά τη διάρκεια της πρώτης παρέμβασης ενός εκ των αντιπροσώπων του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η θέση της Αγίας Εδρας, αναφορικά με την στρατιωτικής επέμβαση (στο Ιράκ) είναι γνωστή. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει ότι αυτή δεν οδήγησε σε έναν κόσμο πιο ασφαλή, ούτε στο Ιράκ, ούτε αλλού», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τζιοβάνι Λαγιόλο, «υπουργός Εξωτερικών» του Πάπα.

Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση αντιπροσώπου της Αγίας Έδρας, που κατέχει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ, μετα το δικαίωμα που απέκτησε το Βατικανό από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να εκφράζει τις θέσεις του κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε: «Κανένα κράτος δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι προστατευμένο». «Γι αυτό, πάντα σεβόμενοι το δικαίωμα και την υποχρέωση κάθε κράτους να προστατεύει τους πολίτες και τους θεσμούς του, είναι προφανές ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με μονομερείς πολιτικές αλλά μόνο χάρις σε μια πολυμερή συνεργασία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή