Βιολογική υπόθεση, κοινωνική θεώρηση

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 18:37

A- A A+

«Μέχρι σήμερα για την ερωτική ζωή της γυναίκας μιλούσαν οι ποιητές που φέρνουν σε συμφωνία τις απαιτήσεις της φαντασίας τους με την πραγματικότητα. Οι ποιητές διαθέτουν ευαισθησία αλλά και τόλμη να προσεγγίζουν το ασυνείδητο... Δεσμεύονται όμως από τον όρο να επιτυγχάνουν αισθητική και διανοητική απόλαυση, γι' αυτό και δεν μπορούν να παρουσιάζουν την πραγματικότητα αμετάβλητη...»

Ισως να ακούγεται ακόμα επίκαιρη η φράση αυτή του Φρόιντ, όταν έγραφε το περίφημο δοκίμιο για τη σεξουαλικότητα, που άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι έβλεπαν τη ζωή και τον έρωτα.

Η σύγχρονη επιστήμη φέρνει σε σύγκρουση τα στερεότυπα και τις φαντασιώσεις της κοινωνίας με τις πραγματικότητες, και έχει αποδείξει ότι τα γονίδια που ελέγχουν τη σεξουαλικότητα είναι ίδια στα δύο φύλα και οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σεξουαλική ορμή και φαντασίωση είναι ίδιες στους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν τα ίδια περίπου προβλήματα, με την ίδια ακριβώς ιεράρχηση, όσον αφορά τη σεξουαλική δυσλειτουργία, γεγονός που ανατρέπει την κυρίαρχη αντίληψη, ότι τα δύο φύλα διαφέρουν ριζικά στη σεξουαλικότητά τους.

Αυτό προκύπτει από πανελλήνια έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Iνστιτούτου Σεξουαλικής Yγείας της Γυναίκας σε δείγμα 400 γυναικών (σε Αθήνα και Θεσ/νίκη).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η τεστοστερόνη, η γνωστή σαν ανδρική ορμόνη, είναι η ίδια ουσία που ρυθμίζει την επιθυμία στον άνδρα αλλά και στη γυναίκα. Αυτό σημαίνει κοινές βιολογικές καταβολές, κοινά γονίδια που ορίζουν τη συμπεριφορά μας, αλλά κοινωνικές δομές που απλώς διαχωρίζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Εξ ίσου σημαντική είναι όμως και η διαπίστωση, σύμφωνα με τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, ότι τις γυναίκες δεν ελκύουν τα πνευματικά χαρίσματα των ανδρών, αλλά τα σωματικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι «εκ του οράν, το εράν».

Τέλος, καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι γυναίκες είναι μονογαμικές και οι άνδρες πολυγαμικοί. Στην έρευνα το ποσοστό των γυναικών που αποδέχονται την ύπαρξη άλλων ερωτικών συντρόφων είναι περίπου 30%, όπως και στους άνδρες.

«Η άποψη που ιδεολογικά κυριαρχεί είναι ακόμα η βικτωριανή αντίληψη πως ο άνδρας είναι φύσει πολυγαμικός. Η βιολογική όμως εξέλιξη ίσως να εφοδίασε μόνο τη γυναίκα με το όπλο της πολυγαμικότητας (σκεφτείτε μόνο πόσες φορές ένας άνδρας μπορεί να φτάσει σε οργασμό την ημέρα συγκριτικά με μια γυναίκα). H σύγκριση τρομάζει το ανδρικό φύλο γι' αυτό και αποσιωπάται. H ηδονή της γυναίκας ιδεολογικοποιείται με ηθικούς όρους», αναφέρεται στην έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή