«Γραφείο Προϋπολογισμού» στο πλαίσιο της Βουλής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 21:16
A- A A+

«Γραφείο Προϋπολογισμού» στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου ζήτησε με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Στο πλαίσιο της υφιστάμενης Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό (Επιτροπή του άρθρο 31Α του Κανονισμού της Βουλής), να δημιουργηθεί αμέσως «Γραφείο Προϋπολογισμού», με επαρκή επιστημονική στελέχωση και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κοινωνικών φορέων και οργανισμών (π.χ. Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.λπ.). Το Γραφείο αυτό θα παρακολουθεί, με ευθύνη της Επιτροπής, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, θα έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat και των διεθνών Οργανισμών, χωρίς τη διαμεσολάβηση του Υπουργού Οικονομικών».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει ότι η «διαμάχη για την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που η εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητούν, αμοιβαία και διαρκώς, τα δημοσιονομικά μεγέθη και τις μεθόδους καταγραφής τους. Η κατάσταση αυτή πλήττει το κύρος του Κοινοβουλίου που εμφανίζεται ως ένας παθητικός θεατής και επιτρέπει την πολιτική χειραγώγηση της κοινωνίας».

Επιπλέον, προτείνει «κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών μέσω των οποίων πραγματοποιούνται σήμερα συναλλαγές, εκτός του τακτικού Προϋπολογισμού.

Επίσης, μετά την ψήφιση του φετινού Προϋπολογισμού, να αρχίσουν να εφαρμόζονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα ενιαίες αρχές διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κανόνες ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών, καθώς και συστήματα εσωτερικού ελέγχου σε όλη την κλίμακα του δημοσίου». Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι δύο αυτές προτάσεις απαιτούν κυβερνητική πρωτοβουλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή