Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους στο Κατάρ, καταγγέλλοντας τη Ντόχα για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών της χωρών.
Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA, ελήφθη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση χθες των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Κατάρ δεν τήρησε τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου πριν από τρεις μήνες.
«Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έκαναν όλες τις δυνατές κινήσεις προς το Κατάρ για να υπάρξει συμφωνία επί μίας κοινής πολιτικής η οποία θα εγγυάται τη μη ανάμειξη, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, στις εσωτερικές υποθέσεις καθεμίας από τις χώρες μέλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ζητήθηκε από το Κατάρ να μην υποστηρίξει καμία ενέργεια η οποία μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών μελών» και, παρά τη ρητή δέσμευση του εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Μπεν Χάμαντ Αλ Θάνι (κατά τη διάρκεια μίνι συνόδου κορυφής με τον εμίρη του Κουβέιτ και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ τον Νοέμβριο) ότι θα τηρήσει τις αρχές αυτές, δεν το έπραξε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η μίνι σύνοδος κορυφής διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του εμίρη του Κουβέιτ σέιχ Σάμπαχ Αλ Αχμαντ Αλ Σάμπαχ και είχε ως στόχο να ξεπερασθούν οι βαθιές διαφωνίες ανάμεσα στη Ντόχα από τη μία πλευρά, το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και τη Μανάμα, από την άλλη, σχετικά με την ακολουθητέα γραμμή από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου απέναντι στη νέα ηγεσία που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι.
Το Κατάρ τάχθηκε ανοικτά στο πλευρό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι άλλες τρεις χώρες έδωσαν πλήρη πολιτική και οικονομική υποστήριξη στη νέα αιγυπτιακή ηγεσία.
Εκτός του θέματος της Αιγύπτου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υποπτεύονται ότι το Κατάρ υποστηρίζει ισλαμιστές προσκείμενους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στις χώρες τους, δεκάδες από τους οποίους έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η δικαιοσύνη των Εμιράτων καταδίκασε πρόσφατα έναν πολίτη του Κατάρ σε φυλάκιση επτά ετών για τη συγκέντρωση πόρων υπέρ ισλαμιστικών δυνάμεων που κατηγορούνται ότι επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος των ΗΑΕ.