H oλλανδική Προεδρία ακύρωσε τη συμμετοχή της στην κοινή σύνοδο της Κων/πολης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την απόφαση
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 12:04
UPD:14:32
A- A A+

H ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι δεν θα παρευρεθεί στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, προτρέποντας και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην παρευρεθούν.

Αυτό έκανε γνωστό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της ολλανδικής Προεδρίας, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, και τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «παράδειγμα προληπτικής διπλωματίας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ιακώβου δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο ίδιος είχε επισημάνει στην Ε.Ε., από τον περασμένο Μάιο, τις τουρκικές μεθοδεύσεις για εμπλοκή της Ε.Ε. σε μια τακτική της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και πως το Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης ήταν εντός του σχεδιασμού αυτού της Τουρκίας.

«Η ολλανδική προεδρία εκφράζει τη λύπη της, γιατί δε θα συμμετάσχει (στην κοινή σύνοδο της Ενωσης και της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης), αλλά πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερνάντ Μποτ, αναφερόμενος στο ζήτημα που έθεσε η Τουρκία για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, υπό τον τίτλο «Τουρκικό Κράτος Κύπρου».

Ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Τουρκία, Σγόερντ Γκόσες, ανακοίνωσε ότι η ολλανδική Προεδρία πρότεινε στην ¶γκυρα, τα κράτη παρατηρητές να πάρουν μέρος στη συνάντηση που θα γίνει στις 4-5 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, δίχως να αναφέρεται ο τίτλος του κράτους, πράγμα όμως που απέρριψε η τουρκική πλευρά.

Ο κ. Γκόσες είπε πως η εν λόγω πρόταση διατυπώθηκε χθες προς την τουρκική πλευρά και ότι η τελευταία επέμεινε στην άποψή της ότι πρέπει να υπάρχουν οι τίτλοι των παρατηρητών κρατών.

Ο κ. Γκόσες ανακοίνωσε επίσης ότι η ολλανδική Προεδρία πρότεινε στις χώρες μέλη της Ένωσης, πριν από τη συνάντηση να υπάρξει κοινή δήλωση με την οποία θα δηλώνουν οι χώρες ότι δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ», αλλά υπογράμμισε ότι «αυτό δεν έγινε δεκτό από σημαντικό μέρος των νέων μελών της Ε.Ε.».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς παρουσιάστηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών κρατών στη Νέα Υόρκη, υπό τον τίτλο του αντιπροέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του λεγόμενου τουρκοκυπριακού κράτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή