Ψυχροπολεμικό κλίμα για την Κριμαία

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 00:15
UPD:00:43
Reuters/THOMAS PETER
A- A A+

Ψυχροπολεμικό κλίμα θυμίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία με την ρωσική κατάληψη της Κριμαίας να βρίσκεται σε εξέλιξη και τη διεθνή κοινότητα σε αναβρασμό. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για οικονομικές κυρώσεις και η Μόσχα δηλώνει ότι θα υπάρξει ανάλογη απάντηση προχωρώντας παράλληλα σε δοκιμή βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Ανοιχτή ωστόσο παραμένει η πόρτα της διπλωματίας με συνεχείς διαβουλεύσεις σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

CNNINTERNATIONAL
«Δεν κάναμε επέμβαση στην Κριμαία, αλλά έχουμε το δικαίωμα»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη αρνήθηκε ότι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία και ισχυρίστηκε ότι όλοι οι ένοπλοι χωρίς διακριτικά οι οποίοι επιχειρούν εντός της αυτόνομης δημοκρατίας είναι «εθελοντές για την αυτοπροστασία του πληθυσμού της χερσονήσου».

Επίσης είπε ότι  «δεν υπάρχει ανάγκη μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός να εισέλθει στην Ουκρανία», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση «κάθε διαθέσιμου μέσου» στο ανατολικό τμήμα της γειτονικής της χώρας.

EURONEWS
Δεν μας ξεγελά ο Πούτιν

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αποκάλυψε ότι το πρωί της Τρίτης συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ρώσου προέδρου για το θέμα της Κριμαίας είπε ότι αυτές  «δεν ξεγελούν κανέναν» προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Μόσχα να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Προειδοποιήσεις για οικονομικές κυρώσεις

Συνέχισε μάλιστα τη σκληρή ρητορική του υποστηρίζοντας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απόδειξη δύναμης, αλλά της έλλειψης εμπιστοσύνης την οποία έχουν οι γείτονες της Ρωσίας στη Μόσχα λόγω των επεμβάσεών της στα εσωτερικά τους.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία «πιθανότατα εντός της εβδομάδας».

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας μελετά τη λήψη μέτρων, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων, τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας, την απαγόρευση έκδοσης βίζας και γενικότερες οικονομικές κυρώσεις.

Σκληρές δηλώσεις και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος έφτασε την Τρίτη το απόγευμα στο Κίεβο για να συναντήσει τη μεταβατική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας και να δείξει την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο κ. Κέρι καταδίκασε για μία ακόμη φορά την «επιθετική κίνηση της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προσχήματα για να εισβάλει βαθύτερα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

EURONEWS
Με οικονομικά αντίποινα θα απαντήσει και η Ρωσία

Σε ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις «θα πρέπει να απαντήσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει η Μόσχα .

Εν τω μεταξύ ο οικονομολόγος και προεδρικός σύμβουλος Σεργκέι Γκλάζιεφ, δήλωσε ότι αν επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε «η Μόσχα θα έχει όλο το δικαίωμα να συστήσει να πουληθούν όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που διαθέτει, αλλά πολύ περισσότερο να αρνηθεί πλέον να χρησιμοποιεί το δολάριο για τις διεθνείς της συναλλαγές και να καταφύγει σε άλλα νομίσματα σε συνεργασία «με τους εταίρους της Ρωσίας σε Ανατολή και Νότο».

Επίσης  δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα της επέτρεπαν να αρνηθεί την αποπληρωμή των δανείων ρωσικών εταιρειών από αμερικανικές τράπεζες, καθώς οι κυρώσεις «είναι δίκοπο μαχαίρι» και στο πάγωμα των ρωσικών λογαριασμών, μπορεί να αντιπαρατεθεί το πάγωμα των ρωσικών χρεών.

Οι  κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ε.Ε. στην καταστροφή, καθώς το ρωσικό φυσικό αέριο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη πηγή, δήλωσε.

Ωστόσο αμέσως μετά τη μετάδοσή τους από κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι «δημόσιοι συλλογισμοί» του Σεργκέι Γκλάζιεφ χαρακτηρίστηκαν «προσωπική του γνώμη» από αξιωματούχο του Κρεμλίνου και έγιναν δεκτοί από τη ρωσική κυβέρνηση με «έκπληξη», όπως δήλωσε  εκπρόσωπός της, που δεν κατονομάζεται.

Επιτυχής δοκιμή ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου

Και τη στιγμή που η ένταση μεταξύ Ρωσίας, Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα τεταμένη η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προέβη στην επιτυχή εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Γιεγκόροβ, οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν ένα πύραυλο τύπου RS- 12M Topolo από την περιοχή Αστραχάν, στα ανατολικά κοντά στην Θάλασσα της Κασπίας.  Σύμφωνα με το υπουργείο  ο στόχος που  επλήγη από την υποτιθέμενη πυρηνική κεφαλή βρισκόταν σε έδαφος στο Καζακστάν.

Οι ΗΠΑ, δήλωσαν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να γίνει σήμερα μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών τους.

Σύμφωνα με το Reuters, αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.

Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις

Η διπλωματική δραστηριότητα γύρω από το ζήτημα της Κριμαίας και γενικότερα της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης έχει κορυφωθεί. Οι δηλώσεις αξιωματούχων και αρχηγών κρατών για το ζήτημα είναι διαρκείς, όπως και οι συναντήσεις διπλωματών και φορέων όπως το ΝΑΤΟ.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκεται στο Κίεβο προσφέροντας στήριξη στην μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας  τονίζοντας την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνάντηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας  Κάθριν Άστον.

REUTERS/ZOUBEIR SOUISSI

Ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Συνάντηση Λαβρόφ - Άστον

Ως χρήσιμη χαρακτήρισε  η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κάθριν Άστον φέρεται να δήλωσε ότι επρόκειτο για μια χρήσιμη συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ στη Μαδρίτη ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες.

Την Τετάρτη, ο ρώσος υπουργός θα έχει επαφές με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο.

Ο τελευταίος έχει ζητήσει τόσο από τη Μόσχα όσο και από τις Βρυξέλλες «να αντικαταστήσουν τη λογική της αντιπαράθεσης με τη λογική της συνεργασίας και του διαλόγου» ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απειλήσει τη Ρωσία με κυρώσεις την περίπτωση που τα στρατεύματά της δεν αποσυρθούν από την Κριμαία.

Συμβούλιο ΝΑΤΟ

Επίσης την Τετάρτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ένα συμβουλίο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για την Τετάρτη την επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», ανέφερε ο Ράσμουσεν.

Στην Ουκρανία κλιμάκιο του ΟΑΣΕ

Επίσης όπως έγινε γνωστό παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχουν αφιχθεί στην Ουκρανία και αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή.

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ —περιλαμβανομένων και απεσταλμένων των ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν πως η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.

REUTERS/SHANNON STAPLETON

Στιγμιότυπο από την συνάντηση των μελών του συμβουλίου ασφαλείας ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κριμαία

Ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθ' οδόν για την Κριμαία προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, «ζήτησε από τον Ρόμπερτ Σέρι να μεταβεί στην Κριμαία», είπε ο εκπρόσωπος.

«Ο κ. Σέρι είναι καθ' οδόν και αναμένεται να φτάσει σύντομα στην Κριμαία», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πρόγραμμα του απεσταλμένου και με ποιους θα συναντηθεί.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή