Κερδισμένος του πρώτου debate ο Τζον Κέρι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 12:44
UPD:14:04
A- A A+

Κερδισμένος του πρώτου debate μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ήταν ο Τζον Κέρι, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τη «μονομαχία» των δύο υποψηφίων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Gallop για λογαριασμό της USA – Today και του CNN, σε δείγμα 615 τηλεθεατών που παρακολούθησαν το debate, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν καλύτερος του Τζορτζ Μπους στην πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση.

Ο Τζον Κέρι φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς το 53% των ερωτηθέντων έκρινε ότι τα πήγε καλύτερα στο debate έναντι 37% που δήλωσε την προτίμησή του στο νυν αμερικανό πρόεδρο.

Το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μετά το debate έχει καλύτερη άποψη για τον Τζον Κέρι έναντι μόλις 21% για τον Τζορτζ Μπους.

Σε αναλογία 2 προς 1 οι τηλεθεατές έκριναν ότι ο Τζον Κέρι εκφράστηκε με πιο ξεκάθαρο τρόπο απ’ ό,τι ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του.

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις από το ABC-News και το CBS-News έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Στην έρευνα του ΑΒC, το 45% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικράτησε του αμερικανού προέδρου σε αυτή την πρώτη τηλεοπτική «μονομαχία», έναντι 36% που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη δημοσκόπηση του CBS, ήταν 44% για τον Τζον Κέρι και 26% υπέρ του Τζορτζ Μπους.

Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σχολιαστές παρατήρησαν ακόμη ότι ο πρόεδρος Μπους έχασε αρκετούς πόντους στην αναμέτρηση δείχνοντας μεγάλη ενόχληση την ώρα που μιλούσε ο Τζον Κέρι. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων, ότι η τηλεοπτική κάμερα θα έδειχνε μόνο τον υποψήφιο που απαντούσε στις ερωτήσεις, τα περισσότερα δίκτυα αρνήθηκαν να υπακούσουν «μοιράζοντας» την εικόνα και δείχνοντας ταυτόχρονα και τους δύο μονομάχους.

Ο Μπιλ Κρίστολ, διευθυντής της συντηρητικής εφημερίδας Weekly Standard τόνισε μάλιστα ότι π πρόεδρος Μπους δεν τα πήγε τόσο καλά, όσο περίμεναν οι υποστηρικτές του, εξηγώντας τους λόγους του πολέμου στο Ιράκ. «Δεν εξήγησε τους θεμελιώδεις λόγους για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Κέρι αντίθετα εμφανίστηκε πιο συγκροτημένος και με βάθος σκέψης», επισήμανε ο κ. Κρίστολ.

Ο Ντέιβιντ Γκέργκεντ, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος σε αρκετούς αμερικανούς προέδρους, δήλωσε στο CNN ότι η ισχυρή παρουσία του Κέρι τον κράτησε μέσα στην κούρσα.

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση εν όψει των προεδρικών εκλογών της 2ης Νοεμβρίου θεωρείτο καθοριστική για τον Τζον Κέρι με δεδομένο ότι ακολουθούσε από απόσταση τον πρόεδρο Μπους σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Κεντρικό θέμα της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, τον οποίο ο Κέρι χαρακτήρισε «κολοσσιαίο λάθος» κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι διέλυσε τις συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει βαρύ τίμημα στο Ιράκ.

«Το 90% των θυμάτων είναι αμερικανοί στρατιώτες και η χώρα καταβάλλει το 90% του κόστους για το πόλεμο», υπογράμμισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, προσθέτοντας ότι μία προσεκτική πολιτική στο Ιράκ, θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα της σε έξι μήνες.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μπους κατηγόρησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για ασυνέπεια στη πολιτική του η οποία, όπως είπε, θα υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο αμερικανός πρόεδρος πέρριψε τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λανθασμένη προτεραιότητα, τονίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν τόσο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, όσο και ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή