Πρώτο debate, πρώτες εντυπώσεις

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 17:58

A- A A+

Αυτό που ελπίζει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Tζον Κέρι είναι να έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είσαι αποφασιστικός -όπως ο Μπους- και ταυτόχρονα να κάνεις λάθος, σχολιάζει ο αρθρογράφος των «New York Times» Τοντ Πάρνταμ, αναφορικά με το πρώτο debate των δύο μονομάχων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν ο Κέρι πέτυχε να βγει ισχυρότερος από την τηλεμαχία. Ως διεκδικητής της εξουσίας, ο Κέρι είχε δυσκολότερο έργο, και η συμπεριφορά του ήταν πιο πειθαρχημένη και ελεγχόμενη από συνήθως. Μίλησε καθαρά, ευγενικά, χωρίς να αποφύγει την ευθεία κριτική της πολιτικής του αντιπάλου του, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε τη χώρα σε μια πανωλεθρία και ότι είναι καιρός για μια «καινούργια αρχή, μια καινούργια αξιοπιστία» στις διεθνείς υποθέσεις.

Ηταν ψύχραιμος, έδειξε σεβασμό και παρουσίασε σοβαρά επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή του ότι η εισβολή στο Ιράκ αποτέλεσε παρέκκλιση από τον αναγκαίο πόλεμο κατά της αλ-Κάιντα και της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Επανειλημμένως, ο πρόεδρος Μπους υπερασπίστηκε τις επιλογές του στο Ιράκ, επιμένοντας ότι «ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να δείχνει αποφασιστικότητα». Δικαιολόγησε τη χρήση προληπτικής βίας λέγοντας «πως ο εχθρός μάς επιτέθηκε». Ο Κέρι τού επισήμανε ότι ο εχθρός δεν ήταν ο Σαντάμ και ο Μπους έσπευσε να απαντήσει: «Φυσικά και το ξέρω ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν μας επιτέθηκε».

Από την πρώτη κιόλας ερώτηση, ο Κέρι έδειξε αποφασισμένος να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την Αμερική ασφαλέστερη απ’ ό,τι την έκανε ο Μπους.

Ο Μπους, που στην αρχή δεν έμοιαζε πολύ σίγουρος και κρατούσε αμυντική στάση, βρήκε γρήγορα τον εαυτό του και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι στερείται της αναγκαίας αποφασιστικότητας για να υπερασπιστεί το έθνος από την τρομοκρατία. Κατέφυγε επανειλημμένα στον συναισθηματισμό, επιμένοντας ότι «ο λαός ξέρει ποιος είμαι και τι πιστεύω».

Οι δύο αντίπαλοι συμφώνησαν ότι η απειλή μη συμβατικών όπλων σε «απείθαρχα» χέρια συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για όποιον κι αν εκλεγεί πρόεδρος, και ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να αποτελέσει μια τέτοια απειλή. Συμφώνησαν επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εσπευσμένα από το Ιράκ. Σε όλα τα άλλα, όμως, διαφώνησαν: από την αντιμετώπιση της γενοκτονίας στο Σουδάν μέχρι τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Με τις σφυγμομετρήσεις να δείχνουν ότι από το 1/5 ως το 1/3 των ψηφοφόρων μπορεί να επηρεαστεί από το πρώτο debate, ο Κέρι δεν μπόρεσε να αποκρούσει την κατηγορία του Μπους ότι άλλαξε επανειλημμένα γνώμη για το Ιράκ.

«Εκανα λάθος ως προς τον τρόπο με τον οποίο μίλησα για τον πόλεμο, αλλά ο πρόεδρος έκανε λάθος εισβάλλοντας στο Ιράκ», είπε ο Κέρι. «Τι είναι χειρότερο; Πιστεύω πως όταν ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά, το διορθώνεις. Αυτό έμαθα στο Βιετνάμ. Οταν επέστρεψα από εκείνο τον πόλεμο, κατάλαβα ότι ήταν λάθος. Ορισμένοι δεν συμφωνούν με το ότι όρθωσα το ανάστημά μου και το είπα. Ομως το έκανα».

«Ο πατέρας του προέδρου δεν προχώρησε στο εσωτερικό του Ιράκ, δεν έφτασε στη Βαγδάτη, και ο λόγος ήταν ότι δεν είχε μια στρατηγική εξόδου», τόνισε ο Κέρι. «Οπως είχε πει τότε, τα στρατεύματά μας θα ήταν μια δύναμη κατοχής σε μια εχθρική χώρα. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση σήμερα. Οι στρατιώτες μας χρειάζονται τη βοήθεια των συμμάχων».

«Οι σύμμαχοι δεν θα ακολουθήσουν κάποιον που λέει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένας λάθος πόλεμος στη λάθος στιγμή, σε μια λάθος χώρα», απάντησε ο Μπους.

Πηγή: «The New York Times», AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή