Την έντονη αντίδραση κομμάτων και φορέων προκάλεσε η ανακοίνωση, το Σάββατο, του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για την επιβολή εισιτηρίου πέντε ευρώ στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αιφνιδιαστική και βεβιασμένη την εξαγγελία του υπουργού Υγείας και προανήγγειλε συνάντηση με τον υπουργό «προκειμένου να επαναξεταστεί» η συγκεκριμένη απόφαση.
Όπως υποστηρίζει, η ανακοίνωση αυτή του υπουργού Υγείας «δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες».
Μάλιστα, εκφράζοντας την αντίθεσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».
Με δεδομένο μάλιστα, ότι το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και να πάρει την τελική του μορφή, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, «τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Το ΠΑΣΟΚ αναγγέλλει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, «προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω θέματα».
«Δεν υφίσταται κανένα νέο «χαράτσι» 5 ευρώ. Ο νόμος που ισχύει για τα ΚΥ του ΕΣΥ, όπως ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προβλέπει», απαντάει μέσω twitter o κ. Αδ. Γεωργιάδης.
«Θράσος»
Επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφασή του τελευταίου να επιβάλει εισιτήριο πέντε ευρώ σε όσους ασθενείς επισκέπτονται τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ.
Η επιβολή του εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς, είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα κατηγορεί τον κ. Γεωργιάδη για θράσος για το γεγονός ότι αποκάλεσε «ευτελές» το ποσό των πέντε ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης κατέδειξε για μια ακόμη φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει λέγοντας ότι ο υπουργός Υγείας δεν προσφέρει κοινωνικό έργο προς τους ανασφάλιστους, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά στερεί από χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στην τραγική ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
«Τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά. Ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους θα σταθεί εμπόδιο στη διάλυση και την καταστροφή που οραματίζονται» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όχι άλλα χαράτσια στην υγεία»
Την έντονη αντίδρασή του στην επιβολή εισιτηρίου πέντε ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι τα πέντε ευρώ θα καλύπτουν την εξέταση των ανασφάλιστων, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να ανακουφισθούν τάχα οι πάμφτωχοι, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, τα χαράτσια στην υγεία δεν αποτελούν αλληλεγγύη για τους ανασφάλιστους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν με επιπλέον χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα, καταλήγει η ανακοίνωση.
«Η μεταρρύθμιση είναι τυπική απορρύθμιση»
Και η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των επιβαρύνσεων και των αιφνιδιασμών στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υπογραμμίζει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει περιέλθει η δημόσια υγεία.
«Η περίφημη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ είναι τυπική απορρύθμιση» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
Ανθρωποκτόνες πολιτικές
Για πολιτικές που «θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ανθρωποκτόνες» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σχολιάζοντας το νέο χαράτσι των 5 ευρώ, που θα επιβάλλεται στους ασφαλισμένους κατά την επίσκεψή τους στα υπό δημιουργία πολυιατρεία του ΠΕΔΥ.
Όπως επισημαίνουν οι πολιτικές στο χώρο της Υγείας «ασκούμενες μέσα από έναν ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό, έχουν οδηγήσει την υγεία του λαού μας σε αδιέξοδο».
Σχολιάζοντας το σύνολο των πολιτικών ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες καθοριστικές διαγνωστικές εξετάσεις της καθημερινής ιατρικής πράξης που δεν αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, χρόνιοι άρρωστοι, ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ΑμεΑ γυρίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του βρετανικού μοντέλου του ‘60 με το gate keeping με τα φθηνότερα γενόσημα χωρίς τη δυνατότητα εξειδικευμένης παρακολούθησης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».