Αλ. Τσίπρας: Η Αριστερά θα βγάλει την Ευρώπη από το σκοτάδι

Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 17:12
UPD:17:34
EPA/IGOR KUPLJENIK

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι η Ευρώπη θυσίασε την Ελλάδα προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες.

A- A A+

Κοινός στόχος της αριστεράς είναι να βγάλει την Ευρώπη από το βαθύ σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Ενωμένης Αριστεράς» στη Σλοβενία.

Όπως είπε αυτή είναι η υποχρέωση της «Ενωμένης Αριστεράς», του ΣΥΡΙΖΑ, του  Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών  κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

«Τον Μάη που έρχεται, σε λιγότερο από 90 ημέρες, είναι στο χέρι μας να τους πετάξουμε στο καλάθι των άχρηστων της ιστορίας… Ψηφίζοντας Αριστερά» είπε και τόνισε ότι αυτή είναι και η απάντηση σας στα νέο- φιλελεύθερα ζόμπι, που παράγουν διαφθορά, λιτότητα, ανεργία και φτώχια.

«Αυτή είναι η απάντηση της κοινωνικής Αριστεράς προς το παλιό πολιτικό κατεστημένο που μαραζώνει, στη Σλοβενία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Η Ευρώπη θυσίασε την Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι η Ευρώπη θυσίασε την Ελλάδα προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες.

Μάλιστα τόνισε ότι το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης, δεν ήθελε αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημόσιου χρέους γιατί, το αποτέλεσμα θα ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πληρώσουν για την υπέρμετρη ανάληψη κινδύνων με ελληνικά ομόλογα.

Προτίμησαν όπως είπε να προκαλέσουν μια, χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για σώσει τον καπιταλισμό τύπου καζίνο στην Ευρώπη. Και με αυτόν τον τρόπο ανάγκασαν τους φορολογούμενους στον Νότο να πληρώσουν για τα κέρδη των τραπεζών του Βορρά.

Ο Νότος είναι το θύμα

Tώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, απορρίπτουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς προτιμούν να δανείζουν στις κυβερνήσεις ώστε εκείνες να διασώζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες κάθε χώρας —προς το παρόν τουλάχιστον.

Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, υποχρεώνουν τους φορολογούμενους στον Νότο να χρηματοδοτούν τα κέρδη των τραπεζών του Νότου. Έτσι, και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο, υποχρεώνουν τον Νότο να πληρώνει για το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί,τόνισε.

Ένα φιλμ με γνωστό τέλος

Κοιτάζοντας τη Σλοβενία από την οπτική γωνία του Έλληνα, είναι σαν να βλέπω ένα φιλμ με γνωστό τέλος είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι το τέλος είναι η τρόικα και το μνημόνιο.

«Η Σλοβενία είναι στο γλιστερό κατήφορο της Ελλάδας. Και η ιδιωτικοποίηση 15 σημαντικών επιχειρήσεων, το μόνο που θα κάνει είναι αναφαιρέσει από τη χώρα μελλοντικά έσοδα. Δεν θα τερματίσει την κρίση του τραπεζικού συστήματος, η οποία, αργά αλλά σταθερά, θα μετεξελιχθεί σε πρόβλημα δημόσιου χρέους» είπε.

Μόνη λύση η Αριστερά

 Για να αποφευχθεί αυτή η κατάληξη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει πάρει μια μεγάλη στροφή το Μάιο, με τους λαούς της να ψηφίσουν Αριστερά.

Τα κίνητρα της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας τα κίνητρα της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι τα εξής:

· Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.

· Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία, και που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.

· Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.

· Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.

· Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων σε μια Ευρώπη ενάντια στην αλληλεγγύη του κεφαλαίου. Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου. 

Στις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα είναι:  

  • άμεση ακύρωση των μνημονίων και την συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών.
  •  γνήσια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη.

  αποτελεσματική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Όπως είπε, «υποστηρίζουμε την συλλογική, αξιόπιστη και οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος».

Τι θα κάνουν Γιούνγκερ και Σουλτς;

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα κάνει ο αντίθετος πολιτικός πόλος του κ. Γιούγκερ και του κ.Σουλτς, εάν ένας από τους δύο εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν.

«Τι ακριβώς θα κάνει για να σταματήσει αμέσως τη λιτότητα και τις αποτυχημένες πολιτικές της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ευρώπη; Τι ακριβώς θα κάνει για να χρηματοδοτήσει από ευρωπαϊκούς πόρους την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης; Τι συγκεκριμένο θα κάνει για να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει»

Ένα ακόμη μήνυμα που έστειλε ο  κ. Τσίπρας ήταν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».

Για την Ουκρανία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η άνοδος του φασισμού».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσουν κάθε πολίτη στην Ευρώπη, υπογράμμισε και χαρακτήρισε «απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό «Δεξιό τομέα» σε θέσεις εξουσίας».

Στο μήνυμά του με αποδέκτες στο εσωτερικό, ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το Μνημόνιο έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήδη βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή