Πήρε το χρίσμα για την Κομισιόν ο Σουλτς

Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 16:23
UPD:16:31
REUTERS/REMO CASILLI

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαιρετά τους συγκεντρωμένους σε προεκλογικό συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στη Ρώμη.

A- A A+

Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενέκρινε σήμερα, την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο συνέδριο του Κόμματος που διεξήχθη στη Ρώμη, 368 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σουλτς, δύο τον καταψήφισαν και 34 απείχαν από την ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών.

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου

Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη που να βοηθά τους πολίτες της και αυτή την Ευρώπη, αντιπροσωπεύει, ακριβώς, η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν».

«Οι σοσιαλδημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν έμφαση στην αλληλεγγύη, στον πλουραλισμό, στην δημιουργικότητα, στην τόνωση της απασχόλησης», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο ίδιος απέρριψε τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά και τους οικονομικούς εθνικισμούς, όπως είπε και εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορά όλες τις προηγμένες κοινωνίες και όλους τους πολίτες.

Ακόμη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι θεωρεί βασικής σημασίας να πείσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τους πολίτες ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν σημαίνει ανεργία, ύφεση και λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και απασχόληση.

Στο συνέδριο και ο Ματτέο Ρέντσι

Επίσης στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών συμμετείχε, μεταξύ των άλλων και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ως επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το εξάμηνο της προεδρίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προωθήσουμε ένα καινούριο μοντέλο στην Ευρώπη, είπε.

Ωστόσο όπως τόνισε πρέπει πρώτα η Ιταλία να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.

«Όχι επειδή μας το ζητούν οι διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά επειδή είναι κάτι που χρειάζονται τα παιδιά μας», τόνισε ο Ρέντσι.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι η κοινωνική Ευρώπη είναι προϋπόθεση και όχι συνέπεια της Ευρώπης της οικονομίας.

Δηλώσεις και της ιταλίδας ΥΠΕΞ

Τέλος και η ιταλίδα υπουργός εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία συναντήθηκε την Παρασκευή ο κύριος Βενιζέλος, έστειλε το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να μιλάμε ξεχωριστά για Ελλάδα, Γερμανία ή Φινλανδία. Η πραγματική, βασική διαφορά είναι ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή