Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευματικές διαταραχές έχουν τα παιδιά όταν κατά τη γέννησή τους οι μπαμπάδες τους είναι άνω των 45 ετών. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Σουηδία, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία από χιλιάδες γεννήσεις στη Σουηδία, όπου εδώ και δεκαετίες κρατούνται πολύ λεπτομερή αρχεία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά αυτά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και τουλάχιστον τριπλάσιες να γίνουν αυτιστικά. Μάλιστα, τουλάχιστον δεκαπλάσιες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, ενώ γενικώς δυσκολεύονται περισσότερο σε ό,τι αφορά τις σπουδές αλλά και τη χρήση ουσιών.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, κατά τη μελέτη τους έλεγξαν κάθε πιθανό παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση των παραπάνω διαταραχών, όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και το εισόδημά τους. Διευκρινίζουν δε ότι τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως είναι πιο σταθερά σε ό,τι αφορά την καθημερινή τους ζωή και βγάζουν περισσότερα χρήματα, παράγοντες που συνήθως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ηλικία στην οποία οι γονείς αποκτούν παιδιά δεν παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. «Περάσαμε πολλούς μήνες προσπαθώντας να βρούμε στοιχεία που ανατρέπουν αυτό το αποτέλεσμα, κάνοντας πολλές υπο-αναλύσεις, όμως αυτό δεν άλλαζε», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Brian M. D’Onofrio από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry, ενώ σύμφωνα με τους New York Times πρόκειται για την πιο εμπεριτατωμένη μελέτη που έχει γίνει για το θέμα.
Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι άνδρες απέκτησαν παιδιά όταν βρίσκονταν γύρω στα 45 τους χρόνια δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους διαταραχές, αφού τα περισσότερα παιδιά είναι απολύτως υγιή.