Συρία: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην ουρά για ένα πακέτο τρόφιμα

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 23:35
UPD:23:47
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Συγκλονιστικές φωτογραφίες με χιλιάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες στον καταυλισμό Γιαρμούκ στη Συρία να στοιβάζονται προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ένα δέμα με τρόφιμα έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.  Η διανομή βοήθειας ήταν απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό ανέφερε ο Οργανισμός.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικά στιγμιότυπα και ένα βίντεο όπου απεικονίζονται χιλιάδες κάτοικοι του καταυλισμού, ο οποίος πολιορκείται από το συριακό στρατό από το καλοκαίρι του 2013, να περιμένουν σε ένα δρόμο με κατεστραμμένα κτίρια τη βοήθεια των μελών της UNRWA.

REUTERS/RAME ALSAYED

Η οργάνωση αυτή διένειμε την Τετάρτη 450 δέματα με τρόφιμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των μερίδων που προσφέρθηκαν σε 7.493 από τις 18 Ιανουαρίου.

«Ένα δέμα με τρόφιμα αρκεί σε μία οικογένεια με 5 έως 8 μέλη για 10 ημέρες», ανέφερε η Οργάνωση.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός φιλοξενεί 18.000 Παλαιστινίους και έναν αριθμό σχεδόν ανάλογο Σύρων προσφύγων, έναντι πληθυσμού 150.000 ανθρώπων πριν από τον πόλεμο που συνταράσσει την χώρα εδώ και 3 χρόνια.

REUTERS/RAME ALSAYED

Εκατό άνθρωποι και πλέον έχουν πεθάνει από τις ελλείψεις τροφίμων από τον περασμένο Οκτώβριο και οι κάτοικοι ζουν σε τρομακτικές συνθήκες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη η ομάδα της UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μπόρεσε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2012, να χρησιμοποιήσει τις υποδομές της στον καταυλισμό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, περιέγραψε ως «σοκαριστικές» τις συνθήκες διαβίωσης των οποίων έγινε αυτόπτης μάρτυρας στον Γιαρμούκ.

«Έμοιαζαν με φαντάσματα» είπε αναφερόμενος στην όψη των εξαθλιωμένων κατοίκων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή