Απλές λύσεις στα συγκοινωνιακά προβλήματα των μεγαλουπόλεων

«Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη», το νέο βιβλίο του Σ. Κωνσταντινίδη
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 08:30
UPD:10:26
A- A A+

Λύσεις απλές, ανέξοδες και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμες στα συγκοινωνιακά προβλήματα των μεγαλουπόλεων, προτείνει στο νέο του βιβλίο «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη» ο πολιτικός μηχανικός - συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 29 εικονογραφημένες προτάσεις - λύσεις για τα 29 πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα στα ελληνικά αστικά κέντρα, που αφορούν σε κυκλοφορία πεζών, σηματοδότηση, διαβάσεις, οδική ασφάλεια σχολείων, κινητικότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες , ποδηλατοδρόμους κ.ά..

Το βιβλίο προλογίζει ο βουλευτής και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προτείνει ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι τόσο σκανδαλωδώς απλές και φθηνές, ώστε ν’ αναρωτιόμαστε δικαίως, αν δεν τις εφαρμόσαμε τόσα χρόνια επειδή πραγματικά δεν τις βλέπαμε μπροστά μας ή επειδή επιλέγαμε να μην τις δούμε».

Ο Καθηγητής του ΑΠΘ, συγκοινωνιολόγος Σπύρος Βούγιας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, το χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο οδηγό για την κατανόηση, την ερμηνεία και τον μετασχηματισμό των σύγχρονων μεγαλουπόλεων» και πρόσθεσε: «Το άψογο αισθητικά βιβλίο του συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη αποτελεί το ολοκληρωμένο απόσταγμα μιας πολύχρονης

Σταύρος Κωνσταντινίδης.

εμπειρίας γεμάτης από ιδέες, σχέδια και εφαρμογές για ανθρώπινες πόλεις. Απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες, ειδικούς αλλά και δημάρχους και τους βοηθά να κατανοήσουν το λεξιλόγιο και το πολύπλοκο συντακτικό της πόλης τους ώστε να τη βιώσουν αλλιώς και να αφήσουν το ίχνος και το αποτύπωμά τους σ’ αυτήν».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης επισήμανε: «Οι χαμηλού κόστους προτάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν απαγορευτικούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τελικά αρκεί η διάθεση, η ιδέα, η βούληση για να “ανασάνουν” οι ελληνικές πόλεις και να πάψουν οι πολίτες να κατηγορούν όσους ασκούν διοίκηση ότι τους κάνουν το βίο αβίωτο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς