Προτάσεις και όχι καταγγελίες ζήτησαν ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 20:20
UPD:20:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου. Αριστερά ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, δεξιά ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής.

A- A A+

Να σταματήσουν τις αναπόδεικτες -όπως τις χαρακτήρισαν- καταγγελίες και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, κάλεσαν οι πρόεδροι της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας τους συλλόγους και τους παράγοντες που διαμαρτύρονται.

Το θέμα είναι να προστατεύεται το ποδόσφαιρο και όχι να απαξιώνεται, συμφώνησαν οι Γιώργος Σαρρής και Γιάννης Μώραλης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα. Οι δύο θεσμικοί φορείς ζήτησαν διάλογο επί των υπαρκτών προβλημάτων του ποδοσφαίρου, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει συντονισμένος στόχος αποσταθεροποίησης.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Σαρρής είπε ότι έχει προτείνει στην Πολιτεία τη σύσταση ειδικής επιτροπής όπου θα διαβιβάζονται απευθείας οι φάκελοι της UEFA περί ύποπτων αγώνων, χωρίς να εμπλέκεται η ΕΠΟ.

Αποκάλυψε επίσης ότι τα τεστ και η αξιολόγηση των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας το προσεχές καλοκαίρι θα γίνουν από τον Πιερλουίτζι Κολίνα. Σαρρής και Μώραλης άφησαν αιχμές για ιδιοκτήτες ή στελέχη ΠΑΕ που προσπαθούν, όπως είπαν, να καταστήσουν υπεύθυνους για αρνητικά αποτελέσματα ή άλλες αποτυχίες των ομάδων τους και την ανεπάρκεια των ιδίων στη διαιτησία ή σε τρίτους, καθώς όπως υπογράμμισαν, αυτές οι πρακτικές σπιλώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Σύντομα θα υπάρξει νέο καταστατικό που θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τις ομάδες και προβλέπει την αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων. Η FIFA αναφέρει ρητά πως πρέπει κάθε μία Ένωση να έχει μία ψήφο. Όσοι αντιδρούν ή λάθος το σκέφτονται ή θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Όσο για το θέμα της διαιτησίας; «Η ΕΠΟ ακολουθεί αυτά που έχουμε υπογράψει με την UEFA. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη διαιτησία, αλλά αυτή η καχυποψία που υπάρχει είναι για να λυπάσαι τους διαιτητές. Για να σταματήσει το θέμα με τους πίνακες, το καλοκαίρι το σεμινάριο επιλογής θα το κάνει ο κ. Κολίνα».

Για τους φακέλους με τα «ύποπτα» παιχνίδια δήλωσε ότι «μιλάνε για περίεργους στοιχηματισμούς, όμως από το να πούμε αυτό μέχρι το ότι είναι στημένα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δεν έχουμε πρόβλημα σαν ΕΠΟ ακόμη και να δημοσιοποιούμε τους φακέλους. Αν η Λίγκα μας το πει, θα το κάνουμε. Θα πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος για να μη δυσφημείται το ποδόσφαιρο».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαρρής αποκάλυψε ότι έχει κάνει πρόταση στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Πολιτισμού για να δημιουργηθεί επιτροπή από ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Football League, UEFA κι έναν εισαγγελέα διορισμένο από την Πολιτεία, στην οποία θα διαβιβάζονται απευθείας οι φάκελοι, ώστε να αξιολογούνται από αυτή και να μη φτάνουν καν στην ΕΠΟ.

Ο κ. Σαρρής ρωτήθηκε και για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στα πολιτικά δικαστήρια. «Δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής στην ΕΠΟ. Αν υπάρξει κάποια απόφαση από κάποιο δικαστήριο που θα παρεμβαίνει στο θέμα αυτό, τότε τίθεται θέμα αυτοδιοίκητου» απάντησε, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να μην εξωθούνται οι καταστάσεις στα άκρα.

Για την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος διαβεβαίωσε ότι «δεν μεσολάβησε τίποτα για την απόφαση αυτή. Θα θέλαμε και δημόσια να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του και φυσικά να επισημάνουμε ότι κανονικά θα τον έχουμε μαζί μας και στο Μουντιάλ. Είναι πολύ νωρίς να σας πω το ποιο θα είναι το νέο προφίλ του νέου προπονητή. Εμείς όμως θα επιμείνουμε να συνεχίσουμε το πρότζεκτ που έχει αρχίσει ο Σάντος τα τελευταία δύο χρόνια για τις Εθνικές ομάδες».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε ότι «το ποδόσφαιρο έχει χορτάσει από καταγγελίες. Προτάσεις χρειάζεται. Προτάσεις συνολικές δεν έχουν γίνει στη Σούπερ Λίγκα από καμία ΠΑΕ. Ποτέ και από καμία ομάδα! Καταλαβαίνω πως η νίκη είναι αυτοσκοπός, αλλά δεν μπορούμε όταν δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας να μας φταίνε όλα. Όποιος καταγγέλλει από θέση ευθύνης, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει αυτά που λέει. Εγώ είμαι επαγγελματίας στο ποδόσφαιρο κι όλοι μας έχουμε ένα περιβάλλον, οικογένειες και δεν μπορεί ο καθένας να μας λέει απατεώνες. Μέχρι εδώ! Θα πρέπει να αντιδράσουμε κι εμείς, αλλά και οι εισαγγελείς».

Ο κ. Μώραλης ρωτήθηκε για την πρόθεση του Σταμάτη Βελλή να αποσύρει τον Απόλλωνα από το πρωτάθλημα. «Με το να βγαίνεις και να μιλάς, δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν δεν το έχεις αποδείξει. Θεωρώ ότι τις καταγγελίες που έκανε θα μπορέσει να τις αποδείξει σαν υπεύθυνος άνθρωπος», απάντησε.

«Στις 25 πρώτες αγωνιστικές δεν ήταν στημένη παρωδία το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας κι έγινε την 26η; Δεν ξέρω τι εννοεί για σύστημα που αποφασίζει ποιος ανεβαίνει και ποιος πέφτει. Δεν μπορεί να το λέει αυτό ένας άνθρωπος που η ομάδα του έχει τρεις ανόδους σε τέσσερα χρόνια», συμπλήρωσε.

Για τις καταγγελίες του ΠΑΟΚ ανέφερε: «Οι καταγγελτικοί λόγοι περιττεύουν. Προτάσεις χρειαζόμαστε. Πάντως αντιμετωπίζω θετικά ότι ο ΠΑΟΚ πάει σε επίπεδο προτάσεων, αλλά δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα. Όταν κατατεθούν στη Λίγκα θα τις εξετάσουμε. Καμία ομάδα δεν έχει κάνει συνολική πρόταση. Για παράδειγμα, για το θέμα των δανεισμών καμία ομάδα δεν έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Θα εισηγηθώ να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, γιατί κάποιες ομάδες άλλα λένε μέσα στις συνεδριάσεις κι άλλα έξω από αυτές. Στο τέλος θα τρελαθούμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις