Βουλή: Αντιδράσεις σε τροπολογία του ΥΠΕΣ για συμβάσεις έργων

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 17:25
UPD:17:28
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Βουλευτική τροπολογία με την οποία φαίνεται ότι αμνηστεύονται οι δημόσιοι λειτουργοί (δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.α.) οι οποίοι έχουν παραλάβει έργα με διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές που είχαν μπει στην προκήρυξη του έργου, ψήφισε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται κοινοτική οδηγία για τις ευρωεκλογές. Έντονα αντέδρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνοντας λόγο για «ντροπολογία».

Η τροπολογία αναφέρει: «Στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου που νομίμως έχουν συναφθεί για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει αλλά είναι παρεμφερές από το περιγραφόμενο στη σύμβαση άλλα άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για την σύναψη τους».

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Σ. Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ήρθε «για να καλύψει παρανομία ή πονηρία». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος ζήτησε από τον Βουλευτή να εξηγήσει το περιεχόμενο της τροπολογίας, και την έκανε δεκτή.

Πρώτη αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου που παρομοίασε την τροπολογία με την περίφημη «τροπολογία Πάχτα» και τόνισε ότι πρόκειται για μεθόδευση κουκουλώματος. Ο Λ. Γρηγοράκος αντέδρασε, αλλά η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε: «αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση. Και ένα νήπιο καταλαβαίνει. Ποιον κοροϊδεύετε;».

Δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες που φέρνουν οι βουλευτές κρύβουν την αμαρτία μέσα τους, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ενόψει εκλογών απαλλάσσουμε τους δημάρχους.

Την τροπολογία στήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε. «Δεν βλέπω δόλο και πονηρία. Αν υπάρχει αποσύρουμε την στήριξή μας», είπε.
 

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη.

«Εμείς το κάνουμε με καλή πρόθεση για να διευκολύνουμε του δήμους», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οποίος χωρίς να αποσύρει την τροπολογία δήλωσε ότι «δεν ήρθα στο Κοινοβούλιο για να υπογράφω και να στηρίζω τροπολογίες (…) Δεν ήρθα για καμία ιδιοτέλεια. Είμαι 60 χρονών, οι Έλληνες Βουλευτές δεν θα είναι υπό αμφισβήτηση συνέχεια».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή