ΙΣΘ: Κατά του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 15:50
UPD:16:11
REUTERS/John Kolesidis

Οι γιατροί του Συλλόγου υποστήριξαν, ότι εάν το υπουργείο Υγείας επιθυμεί πραγματικά να περιστείλει τις αλόγιστες δαπάνες σε φάρμακα, θα μπορούσε να υιοθετήσει αυτούσιες τις λίστες που ισχύουν σε Σουηδία και Γερμανία. 

A- A A+

Αντίθετος στο πλαφόν συνταγογράφησης που προωθεί το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που αντιπροτείνει την αυτούσια υιοθέτηση της λίστας φαρμάκων της Σουηδίας ή της Γερμανίας, ως μια φθηνή και επιτυχημένη λύση.

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ως αυθαίρετη την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών, το οποίο ορίζεται σε ευρώ και είναι κατά 20% χαμηλότερο από πέρσι. «Οι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού μόλις συμπληρωθεί το ποσό σε ευρώ φαρμάκων που αντιστοιχεί σε κάθε γιατρό, θα αδυνατεί να συνταγογραφεί στους ασθενείς του, ακόμη και αν παρίσταται ανάγκη» εξήγησε ο ΙΣΘ.

Επιπλέον, οι γιατροί του Συλλόγου υποστήριξαν, ότι εάν το υπουργείο Υγείας επιθυμεί πραγματικά να περιστείλει τις αλόγιστες δαπάνες σε φάρμακα, θα μπορούσε να υιοθετήσει αυτούσιες τις λίστες που ισχύουν σε Σουηδία και Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ο αριθμός των φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας που δικαιολογούν τα ταμεία τους είναι 200 και 400, αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός φτάνει τις 16.800.  

«Τα φάρμακα στις λίστες των χωρών αυτών έχουν δοκιμαστεί στον δυτικό κόσμο και επελέγησαν ως τα καλύτερα και φθηνότερα για να ανταποκριθούν σε ασθένειες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας- και στην Ελλάδα», ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου, Νίκος Νίτσας.

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στη δυνατότητα πώλησης φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, καταδίκασε την υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς και ανέφερε ότι σκοπεύει να καταφύγει στην έκδοση «μαύρων συνταγολογίων» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή πλαφόν συνταγογράφησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή