Κριμαία: Ένοπλοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 08:05
UPD:10:19
EPA/ARTUR SHVARTS

 

 

A- A A+

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτήριο του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Εμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα», έγραψε στο Facebook ο τοπικός τατάρος ηγέτης Ρεφάτ Τσουμπάροφ, σύμφωνα με το Interfax.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τα δύο κτήρια, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, έχει υψωθεί και στα δύο η ρωσική σημαία.

Περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

EURONEWS

«Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε στο Reuters κάτοικος της περιοχής.

Προειδοποίηση από Ρωσία: «Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας»

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προειδοποιεί πως θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, τη μοναδική περιοχή όπου πλειοψηφεί ο ρωσικός πληθυσμός.

«Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται», αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

EURONEWS

Σημειώνεται ότι η Κριμαία πέρασε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ.

Σύμφωνα με το Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει θέσει σε θέση μάχης τα μαχητικά του αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. 

EURONEWS

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση

Λίγες ώρες νωρίτερα παρουσιάστηκε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στην  πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία αναμένει σήμερα την έγκρισή της από το κοινοβούλιο.

Το Euromaidan, που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ομάδων, ανακοίνωσε την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο Γιατσένιουκ είναι αρχηγός του κόμματος «Πατρίδα» το οποίο είχε ιδρύσει η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του ανατραπέντα προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλα Τιμοσένκο.

Ο διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρέσβης στη Φιλανδία κα την Ισλανδία Αντρέι Ντέστσιτσια προτείνεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών

Στο πόστο του γραμματέα του πανίσχυρου Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβάνει ο Αντρέι Παρούμπι, ο οποίος εδώ και τρεις  μήνες ήταν επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας  των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Ολεξάντερ Σλάπακ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας θα αναλάβει τη θέση του  υπουργού Οικονομικών.

EURONEWS
Ο Ολεξάντερ Τουρτσινόφ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις  που δεν θα είναι ευχάριστες στο κόσμο προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία.

Όπως είπε τα στελέχη της κυβέρνησης είναι καταδικασμένα να «καούν» μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες που θα παραμείνουν στην εξουσία, εξαιτίας των πολιτικών που θα εφαρμόσουν, «αλλά αυτό είναι το καθήκον τους προς τη χώρα» τόνισε.

Είναι αναγκαίο, συνέχισε, έτσι ώστε να μπορέσει ο λαός να έχει και πάλι  φυσιολογική ζωή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή