Εκκλήσεις για τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 06:03
UPD:06:13
REUTERS/GIAMPIERO SPOSITO
A- A A+

Εκκλήσεις για τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Mουν, και ο Πάπας Φραγκίσκος, προτρέποντας τους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προκειμένου να καταλαγιάσουν οι χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Φοιτητές και άλλοι αντίπαλοι του προέδρου Νικολά Μαδούρο απαιτούν την παραίτησή του διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα των βίαιων εγκλημάτων και τις ελλείψεις στα τρόφιμα.

REUTERS

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις 10 μήνες, αν και δεν υπάρχει κάποιο σημάδι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί.

Μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τα πρόσφατα γεγονότα. «Ελπίζω ειλικρινά ότι η βία και οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό και ότι οι άνθρωποι της Βενεζουέλας, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, θα ενεργήσουν για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, μέσω της αμοιβαίας συγχώρεσης και του ειλικρινή διαλόγου», ανέφερε.

EURONEWS

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε «συγκεκριμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές για μείωση της πόλωσης» και συμμετοχή σε διάλογο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας «να εκφράζουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το νόμο και παράλληλα να αναζητούν κοινό έδαφος, παρά τις πολιτικές τους απόψεις».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή