Ισπανία - Δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στις 20/2

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2004 12:50
A- A A+

Την 20η Φεβρουαρίου θα ορίσει η ισπανική κυβέρνηση ως ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση θα ληφθεί σε προσεχές υπουργικό συμβούλιο, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε «μεγάλη συναίνεση» για την ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Μορατίνο με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων του Κογκρέσου και της Συγκλήτου.

Το ίδιο συναινετικό κλίμα επικράτησε και όσον αφορά τη διατύπωση της ερώτησης που θα τεθεί στους Ισπανός στο δημοψήφισμα: «Εγκρίνετε το σχέδιο της Συνθήκης που ιδρύει το Σύνταγμα για την Ευρώπη;».

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει επισήμως την πρόταση στις 18 Οκτωβρίου ενώπιον της μικτής Επιτροπής Κογκρέσου-Συγκλήτου για την Ευρώπη.

Το δημοψήφισμα θα είναι μόνο συμβουλευτικό, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, ενώ ο θεμελιώδης νόμος θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να εγκριθεί στη συνέχεια από ισπανικό κοινοβούλιο. Η συμφωνία στους κόλπους του κοινοβουλίου θεωρείται δεδομένη καθώς το σύνολο των μεγάλων κομμάτων της Ισπανίας διάκεινται θετικά έναντι του Ευρωσυντάγματος.

Πρόσφατα ο ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Θαπατέρο εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα μαζικό «ναι» στο ισπανικό δημοψήφισμα θα δείξει ότι η χώρα του βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή