Φ. Κουβέλης: Στενάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 18:29
UPD:19:20
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης στην ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για την παρουσίαση των θέσεων της σχετικά με τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

A- A A+

Δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι ΜμΕ αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας και καταλόγισε ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, καθώς όπως είπε, η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχει τη συνέχιση αυτών των πολιτικών.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι αυτός ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιος και ούτε οικονομικά αποτελεσματικός αφού αν και έχει επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, παράλληλα δεν υπάρχει μια πραγματική πορεία εξόδου από την κρίση.

«Συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης να καλλιεργεί μια υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής» είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μια χρόνια στασιμότητα. 

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει οξύ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, σημείωσε και επεσήμανε την ανάγκη για μια συνεκτική πρόταση εξόδου.

Πρώτη και βασική επιδίωξη, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, πρέπει να είναι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τα κύρια σημεία που προέταξε είναι τα εξής:

  • Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014-15 χωρίς νέα επιβαρυντικά μέτρα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Η κάλυψη μπορεί να γίνει με χρονική μετακύλιση των ομολόγων 4,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το δημόσιο και λήγουν το 2014 για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έναντι προνομιούχων μετοχών , καθώς και με μετακύλιση των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.
  • Η αναδιάρθρωση του χρέους.  Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο πρέπει η απομείωση να είναι σημαντική. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαία την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τον ESM.
  • Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και να συνδεθεί με την κοινωνική προστασία.

Επίσης η ΔΗΜΑΡ προτείνει παράλληλα  με την ρεαλιστική «προσγείωση» των δημοσιονομικών στόχων , να εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι στη νέα συμφωνία πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση επιστροφής εφεξής στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος από το πρώτο ευρώ και όχι από το ποσό της υπεραπόδοσης – υπερκάλυψης των στόχων.

«Είναι ένα δίκαιο αίτημα. Το διεκδικούμε. Και ας μη μας λένε ότι δεν γίνεται. Διότι και το ισχύον 70% από την υπεραπόδοση , στο οποίο στηρίζουν την επικοινωνιακή πολιτική τα κυβερνητικά κόμματα , ήταν πρόταση και όρος που έθεσε η ΔΗΜΑΡ» είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή