«Πράσινο» για το πρώτο σύστημα CCS σε μονάδα φυσικού αερίου

Στη Σκωτία, με φόντο το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 21:45
SHUTTERSTOCK

H υλοποίηση του έργου, θα διασφαλίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τροφοδοτώντας παράλληλα 500.000 νοικοκυριά με καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα.

A- A A+

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μεγάλη επένδυση για την εγκατάσταση τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), για πρώτη φορά σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στο Πίτερχεντ της Σκωτίας. Στόχος, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, να διασφαλίσει ένα «καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον για τη Βόρειο Θάλασσα».

Ενδεικτικό του πόσο σημαντική θεωρεί το Λονδίνο την ανάμειξή του στο πρότζεκτ με τη διοχέτευση 100 εκατομμυρίων στερλινών (121 εκ. ευρώ) είναι το γεγονός ότι στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Εντ Ντέιβι παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

«Η καινοτομία της ενεργειακής βιομηχανίας της Βρετανίας αποτελεί κάτι, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε πραγματικά περήφανοι και το γεγονός ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα συνιστά σπουδαίο παράδειγμα της ευφυίας που επιδεικνύει η χωρα μας», δήλωσε ο Κλεγκ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία με τη Shell, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, θα διασφαλίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τροφοδοτώντας παράλληλα 500.000 νοικοκυριά με καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ώρα που η Σκωτία «εντείνει τον αγώνα της για ανεξαρτησία», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε αυτήν την ευαίσθητη πολιτική συγκυρία, ο Ντέιβι αρνήθηκε ότι το έργο αποτελεί «δωροδοκία» στους Σκωτσέζους ώστε στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου να απορρίψουν την απόσχιση.

«Είμαι υπεύθυνος της βρετανικής πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Δεν προετοιμαζόμαστε για ανεξαρτησία, επιδιώκουμε υλοποίηση των πολιτικών μας με δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ενωμένο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC. «Αποτελεί γεγονός ότι εάν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, θα γίνει πιο δύσκολο γιατί θα είναι πιο ακριβό.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή