ΗΠΑ: Πλάνο συρρίκνωσης του στρατού αποκαλύπτει το Πεντάγωνο

Στα μικρότερα μεγέθη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 18:50
UPD:22:17
REUTERS/MIKE THEILER

Οι περικοπές στην πολεμική αεροπορία θα είναι τεράστιες, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τον οποίο ετοιμάζει για το 2015 ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

A- A A+

Το Πεντάγωνο αναμένεται να αποκαλύψει σύντομα τα σχέδιά του για μείωση του όγκου του στρατού των ΗΠΑ στο μικρότερο μέγεθος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για λόγους μείωσης εξόδων.

Οι περικοπές στην πολεμική αεροπορία θα είναι τεράστιες, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τον οποίο ετοιμάζει για το 2015 ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Η πρότασή του για τη συνολική δύναμη του στρατού ξηράς θα ανέρχεται σε προσωπικό 440.000 υπηρετούντων, ενώ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είχε αγγίξει τις 570.000.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δέχονται πιέσεις να μειώσουν τα έξοδά τους μετά από δύο ιδιαίτερα δαπανηρούς πολέμους στο εξωτερικό την τελευταία 15ετία.

Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, στα τέλη του 2014, θα οδηγήσει έτσι κι αλλιώς σε μείωση του προσωπικού του αμερικανικού στρατού στις 490.000.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της εποχής μας», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι στο πρακτορείο Associated Press.

«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να μην αποφεύγουμε τις δύσκολες αποφάσεις. Ο υπουργός και οι επικεφαλής των επιτελείων είναι έτοιμοι για τέτοιες αποφάσεις», υπογράμμισε ο υποναύαρχος.

Ο κ. Χέιγκελ θα εισηγηθεί πιθανότατα τη μείωση ή κατάργηση διάφορων επιδομάτων και διευκολύνσεων για τη διαμονή των στρατιωτικών, «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και αύξηση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

Με βάση τη νέα του δομή, ο αμερικανός στρατός θα είναι ικανός να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο στο πεδίο της μάχης, ωστόσο δεν θα διαθέτει τον όγκο για να εμπλακεί σε μακράς πνοής στρατιωτική κατοχή μιας χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή