«Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Κομισιόν είναι ναι... Πρόκειται ωστόσο για ένα ναι υπό όρους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ανακοινώνοντας την απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., που ενέκρινε την πρόταση του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν και θα εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Παράλληλα, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν έχει τίποτα να φοβάται από ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας».
Ο κ. Πρόντι ανέφερε ότι έγιναν τολμηρές και θεαματικές βελτιώσεις στη χώρα, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, τονίζοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων, διάταξη που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για να μην υπάρξουν εμπόδια, όπως είπε, στην πορεία της Ε.Ε. από την ένταξη της Τουρκίας.
Aνοικτή διαδικασία οι ενταξιακές διπαραγματεύσεις
«Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα να καταστεί η Τουρκία μέλος, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα είναι "μία ανοικτή διαδικασία", πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμά τους δεν είναι εγγυημένο», ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία Φράντς Φίσλερ.
«Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Τουρκία εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τα πολιτικά κριτήρια», αναφέρει η έκθεση της Ε.Ε., σπεύδει όμως να προσθέσει ότι «θα προτείνει την αναστολή των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση σοβαρής και μόνιμης παραβίασης των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο κ. Πρόντι κάλεσε όλους να δουν με συμπάθεια τον τουρκικό λαό και με εμπιστοσύνη την κυβέρνησή του ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Συνεχής έλεγχος
Η Τουρκία έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά τον εκδημοκρατισμό, όμως η πρόοδος αυτή αφορά κυρίως τον νομοθετικό τομέα και όχι την εφαρμογή, δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.
Ο γερμανός Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Τουρκία ανταποκρίνεται πλέον στα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Φερχόιγκεν, θα πρέπει από δω και στο εξής να υπάρχει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μια διαδικασία συνεχούς ελέγχου της Τουρκίας.
«Θα πρέπει να διαμορφώσουμε και εναλλακτικά προς την ένταξη της Τουρκίας σενάρια», πρόσθεσε.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει στις 17 Δεκεμβρίου τις τελικές αποφάσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την Ε.Ε.
Iκανοποίηση στην Αγκυρα
Ιστορική, χαρακτήρισε τη σημερινή εισήγηση της Ε.Ε. ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, και θετική στο σύνολό της, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό, Reuters