Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία το 2005 προτείνει η Κομισιόν

Παραμένει η πρόβλεψη για ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας το 2007
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 15:08
UPD:15:10
A- A A+

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία στις αρχές του επόμενου χρόνου, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εισηγητική της έκθεση προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες.

Στο κείμενό της ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία είναι πιθανό να ανασταλούν εάν η βαλκανική χώρα παραβιάσει τις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Όσον αφορά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., στην έκθεση της Επιτροπής παραμένει η πρόβλεψη για ένταξη των δύο χωρών την 1η Ιανουαρίου 2007.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στις ημερομηνίες ένταξης», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ, στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Η Ρουμανία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, ενώ η Βουλγαρία ολοκλήρωσε τις δικές της ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο.

«Ελπίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία εγκαίρως για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004», πρόσθεσε ο Φίσλερ. Η καθυστέρηση, ωστόσο, της Ρουμανίας σε σχέση με τη Βουλγαρία, είχε προκαλέσει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να ενταχθούν χωριστά. Το Βουκουρέστι και η Σόφια είχαν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. το Φεβρουάριο του 2000.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή