Έναρξη διαπραγματεύσεων με ελπίδες και καθυστερήσεις

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 09:28
UPD:09:50
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών η λύση για τα φάρμακα πόρρω απέχει από όσα προβλέπει η πρόταση του ΟΟΣΑ.

A- A A+

Η έναρξη και επίσημα σήμερα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκει την κυβέρνηση αφενός ανακουφισμένη από το γεγονός ότι «αγόρασε» πολιτικό χρόνο για ακανθώδη ζητήματα όπως το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, αφετέρου προβληματισμένη διότι ούτε στα «χαμηλής» έντασης ζητήματα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών η λύση για τα φάρμακα πόρρω απέχει από όσα προβλέπει η πρόταση του ΟΟΣΑ, ενώ για το γάλα η εντολή Σαμαρά στους υπουργούς ήταν βρείτε τα μεταξύ σας. Μόνο που από τη σύσκεψη απουσίαζαν και ο Αθ. Τσαυτάρης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που με κοινή γραμμή έχουν εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή στις προτεινόμενες αλλαγές.

Τις προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην τρόικα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Την ίδια ώρα τηρείται σιγή ιχθύος για μείζονα θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που έχουν γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα και η τύχη του, συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να διανείμει το 70% σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ωστόσο ακόμη και η υπαναχώρηση της τρόικας σε ένα ζήτημα κομβικής για τους ίδιους σημασίας προκαλεί ντόμινο σε μια σειρά από άλλα θέματα. Όπως έλεγε χθες το απόγευμα μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στέλεχος της κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις «κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις, δεν γίνεται αλλιώς».

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι τα πράγματα σήμερα για τους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη στις δύο τους συναντήσεις (14:00 και 17:00) με τους εκπροσώπους της τριμερούς δεν θα είναι καθόλου απλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή