Ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 13:17
UPD:14:38
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Όλα τα χαρτιά της ανοίγει η κυβέρνηση εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου βάζοντας στο τραπέζι μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα με προφανή στόχο αφενός να μην κυριαρχήσουν στο προσκήνιο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το ελληνικό πρόβλημα χρέους αφετέρου να επιδείξει μια μεταρρυθμιστική πνοή ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι το τρέχον εξάμηνο «είναι εξαιρετικά πυκνό», δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το μείζον παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα και αν οι δανειστές μας θα δεχθούν τη χρησιμοποίηση του 70% εξ αυτού για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν στην Αθήνα, ώστε από αύριο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την άφιξη και των επικεφαλής Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ.

Κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι «μόνο μια πολιτική απόφαση που θα λαμβάνει υπόψιν το προεκλογικό της περιόδου και τους κινδύνους που εγκυμονεί  η μακροχρόνια κρίση στο εκλογικό σώμα, «μπορεί να κάμψει τις ενστάσεις των δανειστών μας».

Οι τελευταίοι ήδη κινούνται προς την κατεύθυνση διατύπωσης ενστάσεων με κυριότερη ότι για να υπολογισθεί το ποσό προς διανομή, θα αφαιρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα όλα τα μη μόνιμα μέτρα με προφανή στόχο το απρόσμενο όπως όλα δείχνουν πλεόνασμα του 2013 να χρησιμοποιηθεί ως μαξιλάρι και για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού του τρέχοντος έτους.

Ζητούμενο η τύχη της Χρυσής Αυγής

Στο εσωτερικό μέτωπο ζητούμενο παραμένει η τύχη της Χρυσής Αυγής. Αν και όπως δηλώνουν στην κυβέρνηση το θέμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, στο εσωτερικό της υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Κι αυτό διότι μια ισχυρή ομάδα στελεχών πιστεύει ότι η απαγόρευση της εγκληματικής οργάνωσης θα οδηγήσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της όχι στη Ν.Δ. αλλά σε αντιμνημονιακά κόμματα.

Τα στελέχη αυτά πιστεύουν ότι η ψήφος προς την Χ.Α. είναι μια τιμωρητική ψήφος που δύσκολα στην κάλπη θα πιστωθεί στη Ν.Δ..

Μια ενιαία περιφέρεια στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με  πληροφορίες του naftemporiki.gr στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποφασίστηκε η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές να διεξαχθεί με το σύνολο της Επικράτειας ως ενιαία περιφέρεια και ο ψηφοφόρος στην κάλπη για την  ευρωβουλή να έχει δικαίωμα τεσσάρων σταυρών.

Από εκεί και μετά αναζητείται τρόπος υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής για να περάσει από το Σώμα η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Τέλος, στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών κ.ά., ωστόσο συνεργάτης του κ. Σαμαρά δηλώνει με νόημα ότι η  «πολυπόθητη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι αίτημα της κοινωνίας με το οποίο συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός το οποίο όμως είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει το προσεχές διάστημα όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η τύχη της χώρας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή