Ουκρανία: Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, λέει η αντιπολίτευση

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 11:07
UPD:15:13
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI
A- A A+

Καταιγιστικές είναι για μια ακόμη ημέρα οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο και διαδηλωτές να δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρο.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, υποστήριξε ο Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Η σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Άννα Γκέρμαν δήλωσε, στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο και θα κάνει αργότερα σήμερα μια τηλεοπτική εμφάνιση πριν επιστρέψει στο Κίεβο.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου, σε προάστιο του Κιέβου, είναι σήμερα άδεια και αφύλακτη, και δημοσιογράφοι εισήλθαν ελεύθερα σε αυτήν.

Ουκρανοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου. «Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας που επετεύχθη με την ευρωπαϊκή μεσολάβηση και που ορίζει σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτήρια.

Εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου ζητεί τώρα η αντιπολίτευση

Κατά την ομιλία του σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να υποβάλει την παραίτησή του.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο τον Δεκέμβριο, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε 10  ημέρες και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004.

«Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5.

Στο πλευρό του λαού η αστυνομία

Υπέρ της «ταχείας αλλαγής» τάχθηκε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο ζητεί από τους πολίτες να «ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας».

Τονίζει επίσης ότι υπηρετεί «αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή».

Στο πλευρό του λαού δήλωσε και η αστυνομία, σημειώνοντας και εκείνη ότι επιθυμεί ταχείες αλλαγές στη χώρα.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ. «Παραιτήθηκε για λόγους υγείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Κοσουλίνσκι.

Νέος πρόεδρος εξελέγη -με 288 «ναι» σε σύνολο 450 ψήφων- ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, «δεξί χέρι» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε μετά την εκλογή του ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ.

Ένας ακόμη συνεργάτης συνεργάτης της Τιμοσένκο, ο βουλευτής, Αρσέν Αβάκοφ, διορίστηκε από το κοινοβούλιο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Αβάκοφ εξελέγη με 275 ψήφους υπέρ σε σύνολο 324 βουλευτών.

Την ίδια ώρα εγκατέλειπαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περίπου 40 βουλευτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή