Σύσταση μητρώου ΜΚΟ προτείνει ο Ι. Τέντες

Eπιστολή στον Ευ. Βενιζέλο
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 19:29
UPD:19:47
ICON PRESS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο κ. Τέντες (φωτ. αρχείου) στην επιστολή του περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΚΟ και ζητά συνάντηση, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων απόψεις επί του θέματος.

A- A A+

Τη σύσταση μητρώου ΜΚΟ, προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν οι σκοποί και η δράση τους προτείνει ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, σε τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Προτείνει ακόμη αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να καθορίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΜΚΟ.

Ο κ. Τέντες στην επιστολή του περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΚΟ και ζητά συνάντηση, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων απόψεις επί του θέματος.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τέντες στην εκπνοή του 2013 είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ΜΚΟ είναι τουλάχιστον 1.500.

Economist: Πολιτικό ναρκοπέδιο οι υποθέσεις διαφθοράς
 
Το ζήτημα με τις ΜΚΟ και γενικότερα οι υποθέσεις διαφθοράς απασχολούν και το περιοδικό Economist. Σε άρθρο που φιλοξενεί στη στήλη Charlemagne για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, χαρακτηρίζει «πολιτικό ναρκοπέδιο» τις υποθέσεις διαφθοράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση το τελευταίο διάστημα από τις αρχές της Ελλάδας.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται νέες καταγγελίες περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Στο βρετανικό περιοδικό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ελέγχους που γίνονται στις ΜΚΟ. «Έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές επί 20 μήνες έφερε στην επιφάνεια στοιχεία για εκτεταμένη κατάχρηση ενισχύσεων οι οποίες χορηγήθηκαν σε περίπου 600 ελληνικές ΜΚΟ που δρούσαν στο εξωτερικό, κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, από το 2000 ως το 2008» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή