Ντεμιρέλ: Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας

Συνέντευξη στην Ελληνική Yπηρεσία του BBC
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 12:27
A- A A+

Ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Ζακ Σιράκ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Κώστας Καραμανλής έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο.

Αυτό δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, θεωρώντας δεδομένο ότι οι 25 ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στις 17 Δεκεμβρίου. «Ο κύριος Σιράκ το είπε, ο Σρέντερ το είπε, ο Καραμανλής και τόσοι άλλοι το έχουν πει», σημείωσε ο κ. Ντεμιρέλ.

Ο βετεράνος Τούρκος πολιτικός χαρακτήρισε «ορόσημο» την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν παρέλειψε να απονείμει εύσημα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντεμιρέλ σημείωσε: «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί σε μια χώρα πως αν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. στο τέλος θα γίνει οπωσδήποτε μέλος. Στην έκθεση όμως αναφέρεται ότι απώτερος στόχος είναι η ένταξη».

Η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. και δεν έχει σημασία αν χρειαστεί άλλα 8 ή 10 χρόνια. Η πόρτα είναι ανοιχτή, τόνισε ο κ. Ντεμιρέλ.

Πηγή BBCGreek

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή